2017. május 8., hétfő

Napi áhítat: Szenteld oda magad, neki is könnyebb lesz!

Hét témája: Az anyaság kihívásai

3Móz 20,1–9.                                        

Te kellesz a gyermekednek, nem egy újabb kütyü!


„Azután így beszélt Mózeshez az ÚR: Mondd meg Izráel fiainak: Ha Izráel fiai közül vagy az Izráelben tartózkodó jövevények közül valaki odaadja gyermekét a Moloknak, halállal lakoljon: kövezze meg az ország népe. Én is ellene fordulok az ilyen embernek, és kiirtom népe közül, mivel a Moloknak adta gyermekét, és ezzel tisztátalanná tette szent helyemet, és meggyalázta szent nevemet. Ha pedig az ország népe mégis szemet huny fölötte, és nem öli meg azt az embert, aki odaadja gyermekét a Moloknak, akkor én fordulok az ellen az ember ellen és a nemzetsége ellen, és kiirtom a nép közül őt és mindazokat, akik követik a paráznaságban, paráználkodva a Molokkal. 
Ha valaki halottidézőhöz és jövendőmondóhoz fordul, és követi őket a paráznaságban, ellene fordulok az ilyen embernek, és kiirtom népe közül. 
Szenteljétek oda magatokat, és legyetek szentek, mert én, az ÚR, vagyok a ti Istenetek. Tartsátok meg rendelkezéseimet, és teljesítsétek azokat! Én, az ÚR, szentellek meg titeket. Ha valaki ócsárolja apját vagy anyját, halállal lakoljon! Apját és anyját ócsárolta: vére rajta.”

Magyarázat

Döbbenetes olvasni, hogy voltak olyanok, akik a Molok nevű bálványnak áldozták fel gyermekeiket hajdanán. Ugyanilyen döbbenetes látni, hogy ma hányan odaadják különböző bálványoknak gyermekeiket, hogy azok neveljék fel őket. Kütyükkel látjuk el őket, mert az könnyebb, mint időt szentelni rájuk. Meg kellene tanulnunk, hogy nem egy százegyedik játékra van szüksége a gyermekünknek, hanem közös játszásra. Nem iPhone kell nekik, hanem apa és anya, még ha ezt nem is vallják be.
Gyermekeink félnek. Magyarországi általános iskolások között végeztek felmérést, amiben azt kérdezték a kutatók, hogy mitől félnek. Az eredmény őket is ledöbbentette. A többség azt válaszolta, attól, hogy a szüleik elválnak. Egyetemistákat is kérdeztek. Tőlük azt, hogy mire vágynak a leginkább. Olyan válaszokat vártak, hogy karrier, gazdagság, jó munkahely stb. A válaszadók többsége ezt írta: klasszikus család.
Molok ma is él, és próbálja tönkreverni családjainkat. Ne engedjük, ne adjuk oda neki gyermekeinket! A 7. versben nem arról olvasunk, hogy szenteljük oda Istennek őket (ez természetes), hanem a mi feladatunkról: „Szenteljétek oda magatokat!” Így könnyebb lesz gyermekeinknek is!
(Floch Gábor Barnabás)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése