2017. június 11., vasárnap

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében: A SZENT DISZKRÉCIÓ

A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 6,5-15

5 "Amikor imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek a zsinagógákban és az utcasarkokon megállva imádkozni, hogy lássák őket az emberek. Bizony, mondom néktek: megkapták jutalmukat. 
6 Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz titokban; Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megfizet neked." 
7 "Amikor pedig imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt gondolják, hogy bőbeszédűségükért hallgattatnak meg. 
8 Ne legyetek tehát hozzájuk hasonlók, mert tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek tőle." 9 "Ti tehát így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved, 
10 jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is; 
11 mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma, 
12 és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; 
13 és ne vigy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól; mert tied az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen." 
14 "Mert ha az embereknek megbocsátjátok vétkeiket, nektek is megbocsát mennyei Atyátok. 
15 Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket."

"Imádkozzál Atyádhoz titokban, Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megfizet neked."(Mt 6,6b)

Jézus hangsúlyozta a titokban tartás fontosságát, amikor tanított minket adakozni. Amikor az imádságról szól, ugyanolyan ellentmondást nem tűrő. Az imádság Isten és az imádkozó ember ügye. "Menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz titokban (vagy: "...Atyádhoz, aki titokban ott van..." Szintén lehetséges fordítás. A ford.)
A nyilvános és a közösségi imádságnak megvan a helye a keresztyén életben. Ezt tanúsítja előttünk a Biblia. És lehet abban nagy szépség és lehet bátorító ereje, ha sokan eggyé lesznek abban az imádságban, melyet egy valaki mond. De bárki, aki már vezetett ilyen imádkozást, tudja, hogy sok buktatója is van ennek. Az imádkozót hallaniuk kell azoknak, akiknek a nevében imádkozik. Nagy veszély, hogy többet törődik a földi közönséggel, mint azzal, aki a mennyben hallgatja.
Az imádság első- és utolsósorban titok. Beszélgetés az Atyával, aki titkon jelen van, az Atyával, aki látja életünk titkait. Nem lehetünk keresztyének, ha magánosan nem imádkozunk.
Minden emberi életnek van egy olyan oldala, amely nem nyilvános. Ha becsüljük az embereket, ez azt is magában foglalja, hogy becsüljük a magánélethez való jogukat is.
A világ továbbra is teljes erővel támadja a magánéletet. A televízióban látunk és hallunk interjúkészítőket, akik nem törődnek a kikérdezett személy becsületével és magánéletével. Bizonyos képes folyóiratok egyebet sem tesznek, csak jól ismert emberek magánélete után szimatolnak. Az ilyen újságírás kelendő, mert tisztátalan örömöt nyújt az embereknek, hogy bepillantsanak közéleti emberek magánéletébe. Az emberek mindig azt remélik, hogy az élet "magán oldala" árnyékos oldal. De olyan lehetetlen lenne, hogy egy ember életének privát oldala szent oldal legyen?
A magánéletet támadás éri az egyházban is. Elhitetik az emberekkel, hogy lelki életük leginkább magános természetű részét nyilvánosságra kell hozniuk. Pedig ez nem segíti elő sem a hitet, sem a tisztességet. Jézus szavai kijózanítóak. Zárd be ajtódat, és beszélj titokban a te Atyáddal. Ne legyen más hallgatóságod, csak Isten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése