2017. szeptember 26., kedd

Az Angyalokról

Szeretnéd tudni, hogy kik ők, honnan származnak, és mit csinálnak? Jobb helyen nem is nézhetnél utána, mint Isten ihletett Szavában, a Bibliában 

Vajon mit ír róluk?




Isten szellem, így hozzá hasonlóan az angyalok is láthatatlan szellemszemélyek, akiknek „nincs húsa és csontja”. A hűséges angyalok az égben laknak, és a közvetlen közelében lehetnek Istennek (Lukács 24:39; Máté 18:10; János 4:24).

Időnként emberi formát öltve jelentek meg a földön, hogy elvégezzék Istentől kapott feladatukat, utána levetették a fizikai testüket (Bírák 6:11–23; 13:15–20).

Bár a Biblia férfiakként utal rájuk, és mindig férfiként jelentek meg a földön, nincs nemük. Nem házasodnak, és nincsenek utódaik. Továbbá, már a föld megteremtése előtt léteztek. Tehát nem emberként születtek meg itt a földön – csecsemőként, gyerekként vagy felnőttként –, akik a haláluk után az égbe mennek angyalokként. Őket is Isten teremtette, a Biblia ezért úgy hívja őket, mint akik „az igaz Isten fiai” (Jób 1:6; Zsoltárok 148:2, 5).

A Biblia egy helyen az angyalok nyelvéről ír, ami arra utal, hogy a saját nyelvükön kommunikálnak. A múltban az emberekkel is beszéltek. Isten erre felhasználta őket, azt viszont nem engedi meg nekünk, hogy imádjuk őket, vagy imádkozzunk hozzájuk (1Korintusz 13:1; Jelenések 22:8, 9).

Tízezerszer tízezer angyal létezik, számuk akár több milliárd is lehet (Dániel 7:10; Jelenések 5:11).

Az angyalok „hatalmas erejűek”, messze felülmúlnak minket, és sokkal intelligensebbek nálunk. Olyan óriási sebességgel képesek közlekedni, amilyet el sem tudunk képzelni, hiszen nem befolyásolják őket a fizikai törvények (Zsoltárok 103:20; Dániel 9:20–23).

Annak ellenére, hogy ilyen hatalmasak és intelligensek, nekik is vannak korlátaik. Bizonyos dolgokat ők sem tudnak (Máté 24:36;1Péter 1:12).

Mindegyik angyal egy külön egyéniség. Isten tulajdonságokkal ruházta fel őket, és szabad akaratuk van. Így tehát az emberekhez hasonlóan képesek a jó és a rossz között választani. Szomorú, de sok angyal úgy döntött, fellázad Isten ellen (Júdás 6).

Milyen szerepet töltenek be Isten angyalai?


Az angyalok szolgáló szellemi lények, akiket Isten arra teremtett, hogy az ő akaratának engedelmeskedjenek. Megszámlálhatatlanok, erejükre és hatalmukra nézve magasabb rendűek az embernél.

Az angyali rendet az Úr angyalai és Sátán angyalai alkotják. Az előbbiek feladata: Isten dicsérete és imádata, parancsolatainak végrehajtása, isteni üzenetek továbbítása, hívő emberek szolgálata, különösen a gyermekek képviselete, védelme.

Közreműködnek Isten terveinek és ígéreteinek megvalósításában (például a megváltás hirdetése, az ellenséges erők ellen való harc Isten népének oldalán, Isten ítéletének végrehajtása). A Biblia tiltja az angyalok imádását.

A Szentírás a szellemi lényeknek négy fő rendjét sorolja fel: trónok, uraságok, fejedelemségek és hatalmasságok (Károli-fordítás).

Mihály arkangyal a legnagyobb közöttük, erőben és hatalomban egyaránt (Júdás 9; Jelenések 12:7). A szeráfok magas tisztséget betöltő angyalok, akik Jehova trónjának közelében vannak (Ézsaiás 6:2, 6). A kerubok szintén magas tisztséget töltenek be, és különleges feladataik vannak. Például kerubok őrizték az Éden kertjének bejáratát, miután Isten kiűzte onnan Ádámot és Évát (1Mózes 3:23, 24).

Őrangyalok
A Szentírás szerint Isten minden ember mellé rendel egy vagy több angyalt. Ezek őrangyalok, akikre az Újszövetség egyértelműen tesz utalást. Egyrészt Jézus szavai szerint a kisgyermekeknek is vannak őrangyalaik, méghozzá olyanok, akik a mennyben folyton látják Isten arcát. (Máté 18:10), másrészt pedig Péter is egy ilyen angyal segítségével jutott ki a börtönből. (Apcsel 12:15) Ebből a történetből kitűnik, hogy az őrangyal hasonlít az általa őrzött emberre.

Arkangyalok
Isten legfőbb angyalai. A Szentírás három ilyen angyal nevét közli. Közülük a vezető - a rabbinikus irodalom szerint "az Úr angyala", s egyben a hetven nemzeti fejedelem egyike - Mihály, aki Izrael angyala. Másodikként említhetjük Gábrielt. Ő nem kötődik nemzethez, feladata a Messiásra, megváltásra vonatkozó kinyilatkoztatások eljuttatása az emberekhez. A harmadik főangyal pedig Lucifer, akinek eredeti neve Hajnalcsillag, Hajnal fiaként fordítható - héberül Hélél ben Sáchár -, aki fellázadt Isten ellen, majd elbukott még az ember teremtése előtt. Ekkor kapta a Sátán nevet, aminek jelentése: vádló, rágalmazó, ellenség. 

A szeráfok magas rangú angyalok, akiknek igen nagy méltóságban és kiváltságokban van részük, és Isten trónja körül szolgálnak (Ézsaiás 6:1–3).

A kerubok is magas tisztséget töltenek be. A mindenható Isten személyes szolgálatában állnak, és ezért különleges felelősséget viselnek. Többször is úgy olvashatunk róluk, mint akik az Isten közvetlen közelében teljesítenek szolgálatot (1Mózes 3:24; Ezékiel 9:3; 11:22).

A Biblia megszámlálhatatlanul sok olyan angyalról is beszél, akik a legfelségesebb Isten hírvivői. Az ő képviselőiként és megbízottjaiként szolgálnak, és végrehajtják az akaratát (Héberek 1:7, 14)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése