2017. szeptember 13., szerda

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„Átmenvén a Siralom völgyén, forrássá teszik azt; bizony áldással borítja el korai eső.” 
(Zsoltárok 84,7)


Itt az van elénk adva, hogy az a vigasz, melyben egy valaki részesült, igen gyakran mások részére is hatékonynak mutatkozik. Miképpen a kutakat azok az utazók is használják, akik utóbb jártak arra. Olvasunk valamilyen könyvet, melyből bőven merítünk vigasztalást, mely hasonlít Jonatán méztől csepegő vesszőjéhez. Ah, akkor azt gondolják, ez a testvérünk már előzőleg hozzánk hasonló helyzetben volt, s ezt a kutat nemcsak magának ásta, hanem nekünk is. Némely fenséges „Esti hangok”, „Utazó Zsoltár”, „A Kereszt és Vigasz énekei”, „A sínylődés és diadal ágya”, „Vigasz a szenvedésben” olyan kutak voltak, melyeket valamelyik zarándok magának ásott és mások részére is megmaradt éppen oly üdítőnek. Ezt kiváltképpen észrevesszük a zsoltárokban, például: „Miért hagytad el én lelkem oly igen magadat, és nyugtalankodsz én bennem?” Az utazók gyakran elragadtatással örülnek az emberi léptek nyomainak a sivár pusztaságon, s mi is örömest látjuk a zarándokok nyomait, amikor e siralomvölgyön keresztül utazunk.
A zarándokok kutakat ásnak, de különös, hogy azok nem alulról telnek meg, hanem felülről. Eszközöket használunk, de az áldás felülről származik és nem az eszköztől. Kutat ásunk, de a menny tölti azt meg áldásaival. A ló készen áll a harcra, de a győzelem az Úrtól van. Az eszközök összefüggésben vannak a céllal, azonban azt véghez nem vihetik. Íme, az eső megtölti a tavakat és a kutak megfelelnek rendeltetésüknek, mint víztartályok. A munka nem hiábavaló, de az isteni segítséget nem teszi feleslegessé. „Még a kutakat is megtölti az esővíz”.
A kegyelem összehasonlítható az esővel tisztaságáért, felüdítő és éltető hatásánál fogva, azért mert felülről jön és mivel Isten tetszése szerint adja vagy megvonja. Záporesők üdíthetnek fel titeket, kedves lelkek és tölthetik meg friss vízzel kútjaitokat! Ah, mik még az üdveszközök és üdvszabályok a menny helybenhagyása nélkül! Eső nélkül való felhők és víz nélkül való kútfők. Óh, szeretet Istene, nyisd meg az ég ablakait és áraszd ránk áldásodat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése