2017. május 7., vasárnap

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

,,Az oltárt így nevezték Rúben fiai és Gád fiai: Bizonyság ez köztünk, hogy az Úr az Isten.,,  (Józs 22,34)

Kánaánt elfoglalták, s Izraelben civakodás támadt. Miért? Rúben és Gád törzse hazafelé vonult a Jordántól keletre lévő örökségébe. Az átkelőhelynél építettek egy nagy, szép oltárt az Isten dicsőségére. Némelyek, akik ezt meglátták, elhíresztelték Izraelben, hogy Rúben és Gád elfordultak Istentől, és bálványoltárt építettek. Annak az emléke, hogy mit hozott Akán bűne egész Izraelre, izzásba hozta a kedélyeket. Kevés idő múlva egész Izrael fegyverben volt, összegyülekezett Silóba, s kivonult, hogy elpusztítsa Rúben és Gád törzsét.

Ó, ez a nyomorúság! Sajnos máig ismétlődik ez a szomorú játék. Valaki hall valamit (11.v.), nem tudakozódik utána. A hamis gyanakvást mint igazságot mondja tovább. A szívekben mély gyűlölet támad testvér, rokon, szomszéd stb. ellen - mindez hamis gyanakvás miatt. Legyenek átkozottak a gonosz nyelvek, amelyek gonosz beszéd által keserű civódást támasztanak! Az ilyen rágalmazók és szidalmazók ítélet alá esnek. Nem fogják Isten országát meglátni.

Józsué idejében volt egy értelmes ember: Fineás, a pap. Ő elment ezekhez a törzsekhez, s mindjárt meggyőződött róla, hogy a hír minden alapot nélkülöz, az oltárt egyedül Isten jóságáért való hálából emelték.

Nincsenek-e családok, akik évek óta haragban vannak hamis gyanakodás miatt? S nincs ember, aki nyugodt beszédével kibékülésre vezetné őket. - Meddig álltok még harciasan egymással szemben, ahelyett, hogy nyíltan kibeszélnétek dolgaitokat egymással?
"Boldogok a békességre igyekvők (békességszerzők), mert ők Isten fiainak mondatnak." (Mt 5,9)
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése