2017. június 23., péntek

Alfred Christlieb-: Bizonyságaid örökkévaló örökségem-

   Illés ember volt, hozzánk hasonló természetű, és imádsággal kérte, hogy ne legyen eső, és nem volt eső a földön három esztendeig és hat hónapig. (Jak. 5,17 és l.Kir. 17,1)




Hogyan lehetséges az, hogy egy ember imádsága ilyen határozottan be tudjon avatkozni a természeti jelenségekbe és egy nép történelmébe? Egyáltalán: mi a titka a meghallgatott imádságnak?

A titok abban van, hogy az imádkozó bepillantást nyer Isten akaratába, ahogyan az az írott Igében nekünk kijelentetett.

Illésnek nem önkényesen támadt ez a gondolata: "Most pedig egy hosszan tartó szárazságnak kell beállnia". Nem, ő ezt Isten törvényéből látta.

Isten Mózes által előre megmondta, hogy ha Izrael eltér Istentől, akkor Ő bezárja az eget, hogy eső ne legyen. (5.Móz. 11,17) Ha pedig folyamatosan engedetlenkedik a nép, akkor Isten olyanná teszi az eget, mint a vas, a földet pedig mint az érc. (3.Móz. 26,19)

Izrael Illés idejében az istentelen Akháb király uralkodása alatt szégyenletes módon elpártolt Istentől. Illés ezt nagyon a szívére vette. Ő megtalálta Mózes könyvében Isten fenyegetését a nagy szárazságról. Isten igaz Igéjében való hitben elhatározta, hogy komolyan imádkozik azért, hogy ne legyen eső. Imájában szilárd, minden kétséget kizáró bizonyságot nyert afelől, hogy Isten meghallgatja őt, és bezárja az eget, az Ő nagy nevének dicsőségére.

Imádságának meghallgatása felől olyan biztos volt, hogy Akháb király elé lépve ezt mondta: Él az Úr, az Izrael Istene, aki előtt állok, hogy ez esztendőkben sem harmat, sem eső nem lesz, hanem csak az én beszédem szerint"! l.Kir 17,1

Aki meg akar tanulni úgy imádkozni, hogy az Úr meghallgassa, annak bíznia kell Istennek a Szentírásban kijelentett Igéjében, és a kegyelem királyi széke elé kell járulnia Isten ígéreteivel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése