2017. június 23., péntek

Andrew Kuyvenhoven-Mindennap az Ige fényében- AZ ASZTALOK KÖRÜLI SZOLGÁLAT

A mai napon olvasandó igeszakasz: ApCsel 6,1-7

1 Azokban a napokban pedig, mivel nőtt a tanítványok száma, zúgolódás támadt a görögül beszélő zsidók között a héberek ellen, hogy mellőzik a közülük való özvegyasszonyokat a mindennapi szolgálatban.  
2 Ekkor összehívta a tizenkettő a tanítványok egész gyülekezetét, és ezt mondták nekik: "Nem helyes az, hogy az Isten igéjét elhanyagolva mi szolgáljunk az asztaloknál.
3 Hanem válasszatok ki magatok közül, atyámfiai, hét férfit, akikről jó bizonyságot tesznek, akik telve vannak Lélekkel és bölcsességgel, és őket állítsuk be ebbe a munkába;  
4 mi pedig megmaradunk az imádkozás és az ige szolgálata mellett."
5 Tetszett ez a beszéd az egész gyülekezetnek, és kiválasztották Istvánt, aki hittel és Szentlélekkel teljes férfi volt, valamint Fülöpöt, Prokhoroszt, Nikánórt, Timónt, Parmenászt és Nikoláoszt, az antiókhiai prozelitát;
6 az apostolok elé állították őket, és miután imádkoztak, rájuk tették kezüket. 7 Az Isten igéje pedig terjedt, és nagyon megnövekedett a tanítványok száma Jeruzsálemben, sőt igen sok pap is engedelmeskedett a hitnek.


"Válasszatok ki magatok közül, atyámfiai, hét férfit, akikről jó bizonyságot tesznek, akik telve vannak Lélekkel és bölcsességgel, és ezeket állítjuk be ebbe a munkába." (ApCsel 6,3) 


Minthogy a keresztyén közösség szívben és lélekben eggyé lett, megosztja javait. Így kezdődött. Az idők változhatnak, de a norma marad.
A gyülekezet tagjainak kell hogy legyen mindig közös hitvallása, éneke, hiszen ők egyek szívben és lélekben. És kell hogy legyen mindig perselytányéruk, kellenek áldozati borítékok, pénzgyűjtő kampányok, segélyezési misszió és az összes egyéb, mert a javakhoz fűződő magatartásukat Isten Lelke megszentelte.
A legelső keresztyén egyházban, a jeruzsálemiben, a gyülekezet anyagi eszközeit közös alapba gyűjtötték össze, és naponként segélyt osztottak. A hét férfinak, akiket arra állítottak be, hogy "az asztalok körül" szolgáljanak, az volt a feladata, hogy utánanézzen, nehogy valakiről megfeledkezzenek. Hacsak egy is szükséget látott, valamennyien hibásak voltak.
A helyzet alaposan megváltozott. Bizonyos dolgok előnyösen változtak meg. Az özvegyek helyzete például jelentősen megjavult. Igaz hogy még mindig sajátos figyelmet érdemelnek, mivel az Úrnak sajátos módon gondja van rájuk, de többé már nincsenek olyan függőségben, mint valaha voltak. Más dolgok nem változtak meg előnyösen. Vannak keresztyének, akiknek túl sok van, és túl keveset adnak.
Azokat az alapelveket, amelyek a legelső egyházi helyzetben érvényben voltak, fenn kell tartanunk. Az Ige szolgálata által Isten országa kapui megnyílnak. Az imádság szolgálata által Isten kegyelmének erői szabadulnak fel. A kézzel fogható javak szétosztása által pedig a kegyelem áramlik a keresztyének között.
A háromszoros szolgálat utolsó része épp olyan lényeges, mint az első kettő.
Az adományokat el kell fogadni, gondosan kell kezelni, és megfelelő módon szétosztani.
A gyülekezetnek mindig utána kell néznie, hogy azok, "akikről jó bizonyságot tesznek, telve vannak Lélekkel és bölcsességgel," szorgalmaskodjanak abban, hogy a kegyelem feltétlenül szabadon áramoljon Isten népe körében.                                                                                                                              

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése