„Ekkor megjelent neki az Úr angyala, és megállt a füstölőáldozati oltár mellett jobb felől. Zakariás amikor ezt meglátta, megrettent, és félelem szállta meg. De az angyal így szólt hozzá: „Ne félj, Zakariás, meghallgatásra talált a te könyörgésed: feleséged, Erzsébet fiút szül neked, és Jánosnak fogod őt nevezni. Örülni fogsz, boldog leszel, és sokan örülnek majd az ő születésének, mert nagy lesz ő az Úr előtt; bort és részegítő italt nem iszik, és már anyja méhétől fogva megtelik Szentlélekkel, Izráel fiai közül sokakat megtérít az Úrhoz, az ő Istenükhöz, és őelőtte jár az Illés lelkével és erejével, hogy az atyák szívét a gyermekekhez, és az engedetleneket az igazak lelkületére térítse, hogy felkészült népet állítson az Úr elé.

Magyarázat

Bemerítő Jánosról szólt ez a prófécia, hogy az atyák szívét a fiakhoz fogja téríteni Illés lelkével. Ezzel a próféciával zárul Malakiás próféta könyve. Sok mindent jelenthet ez az ige. Isten Krisztusban megbékítette a világot önmagával, mennyei Édesatyánk lett a kereszten kifolyt véren keresztül. Mikor még ellenségei voltunk, eljött és meghalt értünk, s bemutatta, hogy milyen az igazi szeretet. Eltávolította azt a falat, amely közte és köztünk volt, s helyreállította a kapcsolatot, sőt a családjába fogadott minket.
Ez a helyreállás azonban nemcsak Isten és ember között történhet meg, hanem kiáradhat kapcsolatainkra is. Sajnos gyakran megesik, hogy az apák és gyermekek kapcsolata megromlik. Felépül egy fal, ami elválasztja őket. A te szíved a gyermekeidé, vagy van köztetek valami elválasztó fal?
Ernest Hemingway egyik novellájában ír egy apáról, aki rendezni akarta kapcsolatát Paco nevű fiával, s mivel nem tudta, merre keresse fiát, egy hirdetést adott fel: „Kedves Paco! Találkozzunk délben a szerkesztőség előtt. Mindent megbocsátok! Szeretettel, Édesapád!” Másnap délben nyolcszáz Paco nevű fiú gyűlt össze, várva édesapjuk bocsánatára.
Szívünket először az Úrnak kell adnunk, de meg kell nyitnunk azt családunk előtt is. Egyetlen egészséges állapot az, ha az atyák és gyermekek szíve együtt dobban az Úrért. Ha szükséges, tanuljuk meg kimondani gyermekeink felé is a két legnehezebben kimondható szót: bocsánat, megbocsátok.
(Uzonyi Barnabás)