2016. november 21., hétfő

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

   A krétaiak mindig hazugok, gonosz vadak, rest hasak.

     Tit. 1,12

Ez a mondás bepillantást enged Pál bölcsességébe, igazságosságába és szeretetébe.
Bölcsesség volt Páltól, hogy ezt a borotvaéles, de igaz kritikát a krétaiakról nem mint saját ítéletét mondta ki, hanem idézte a krétaiak egyik híres emberét. Pál nem saját tekintélyének hiánya miatt rejtette véleményét az ismert krétai költő kifejezése alá. De mégis bölcsesség volt tőle, hogy ezt tette. Ha Pál maga nevezte volna a krétaiakat hazugnak, gonosz vadaknak és rest hasúaknak, ez a véleménye bizonyára heves ellentmondásokat váltott volna ki. Minden krétai, aki ezt hallotta volna, sértve érezte volna magát, s hátat fordított volna Pálnak. Saját népünket engedjük gyalázni! De mikor Pál egy krétai elismert ember szavait idézi, senki sem foghatja fel szavait úgy, mintha egy idegen zsidó gyalázná a krétaiakat.

Az, hogy Pál a krétaiakról mondott ítéletét ilyen ruhába öltöztette, az Úr Jézus szavának volt a következménye: "Legyetek okosak, mint a kígyók!" (Mt. 10,16).

Ez az okosság volt Nátánban is, aki nem maga mondta ki a király felett való ítéletet, hanem Istentől kapott bölcsességgel a királyra hagyta, hogy cselekedetét maga kárhoztassa.

Tanuljuk meg mi is a kígyó okosságát! Nagyon fontos, hogy a személyes lelkigondozásban, vagy a nyilvános beszédben a bűnökre és gyengeségekre rámutassunk, s azokat megfeddjük.

Micsoda segítség, ha ezt nem saját kritikánkként kell kimondani, hanem olyan ember szavaként, akit a hallgatók nagyra értékelnek, s aki előtt minden további nélkül meghajolnak!

Ha Pál ilyen elővigyázatos volt, mennyivel inkább szükségünk van nekünk erre a bölcsességre!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése