2016. november 22., kedd

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében- AZ ÜLDÖZÖTT ASSZONY


A mai napon olvasandó igeszakasz: Jel 12,13-17
13 Amikor látta a sárkány, hogy levettetett a földre, üldözőbe vette az asszonyt, aki a fiúgyermeket szülte;14 de az asszonynak a nagy sas két szárnya adatott, hogy a pusztába repüljön az ő helyére, hogy ott tápláltassék ideig, időkig és idő feléig a kígyó elől elrejtve. 15 A kígyó pedig a szájából folyónyi vizet árasztott az asszony után, hogy elsodortassa az árral.16 De segített a föld az asszonynak: megnyitotta a föld a száját, és elnyelte a folyót, amelyet a sárkány árasztott a szájából. 17 Megharagudott a sárkány az asszonyra, és elment, hogy hadat indítson a többiek ellen, akik az asszony utódai közül valók, akik megtartják az Isten parancsait, akiknél megvan a Jézus bizonyságtétele, 



"Amikor látta a sárkány, hogy levettetett a földre, üldözőbe vette az asszonyt, aki a fiúgyermeket szülte."

(Jel 12,13)



A Biblia nem ad nekünk alapot arra, hogy nyugodt időket reméljünk az egyháznak. Az asszony üldözése folytatódik a Fiú mennybemenetele után is. Ez után az esemény után Isten népének a neve még mindig "az asszony", ennek a társaságnak a tagjai pedig "az asszony utódai" nevet viselik, vagy bővebben ezt: "akik megtartják az Isten parancsait, akiknél megvan a Jézus bizonyságtétele" (17.v.). Ők jelentik azt a népet, amelynek a Jelenések könyve íródott. Ők alkotják Jézus Krisztus egyházát, amelyet mindig az Izráellel való egységében kell látnunk. A Jelenések egyháza nem annyira az új Izráel, mint inkább "az igazi Izráel".
Most hát, az igei üzenet az, hogy Isten népe Jézus mennybemenetele után mindig üldözést szenved - többé vagy kevésbé.
De az igei üzenet vigasztaló és bátorító Igeként szól hozzánk. Azt halljuk, hogy szenvedésünk oka valójában boldogító ok: az ördögnek már csak kevés ideje van.
Hallottál-e már olyan emberekről, akiknek csak egy évük volt hátra az életből, így hát minden maradék energiájukat egy vakmerő vállalkozásba ölték? Nos, ez a kép, amely olyan fájdalmas, ha emberekre vonatkozik, alkalmazható az ördögre. Már csak korlátozott területe és kevés ideje maradt. Kidobták a sofőrülésből, és "tudja, hogy kevés ideje van"(12.v.). Tudva, hogy ő a vesztese a hatalomért folytatott árverésnek, és értesülve arról, hogy az ítélet már küszöbön áll, dühöngeni kezd.
Isten az asszony oltalmazója. "Sasszárnyakon" viszi a pusztába, mivel hogy így bánik Isten az ő népével. A pusztában talán nélkülözi a kultúrát és a kényelmet ("az egyiptomi húsosfazekakat"), de Isten közelében van, és biztonságban a sárkánytól. És a jó öreg föld is az asszony pártján van (16.v.).
Az üldözés időtartama belefér még az asszony türelmi idejébe: ideig, időkig és idő feléig tart. Három és fél évet. Isten tudja, hogy mennyi időről van szó. Számunkra ez egy egész év (milyen hosszúnak tűnik), és két év (hát soha nem lesz vége?), és utána már csak egy fél év. Hirtelen vége lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése