2017. szeptember 4., hétfő

Napi áhítat- Újjászületés

Hét témája: Üdvösségünk összetevői 

Olvasmány: Jn 3,1–8                                

Amikor megfogan bennünk az Isten által kezdeményezett új élet, akkor Isten országaként kezdjük látni az egész világot.

„Volt a farizeusok között egy Nikodémus nevű ember, a zsidók egyik vezető embere. Ő egy éjjel elment Jézushoz, és így szólt hozzá: „Mester, tudjuk, hogy Istentől jöttél tanítóul, mert senki sem képes megtenni azokat a jeleket, amelyeket te teszel, hacsak nincs vele az Isten.”

Jézus így válaszolt: „Bizony, bizony, mondom néked: ha valaki nem születik újonnan, nem láthatja meg az Isten országát.”
Nikodémus ezt kérdezte tőle: „Hogyan születhetik az ember, amikor vén? Bemehet anyja méhébe és megszülethetik ismét?” 
Jézus így felelt: „Bizony, bizony, mondom néked, ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába. Ami testtől született, test az, és ami Lélektől született, lélek az. Ne csodálkozz, hogy ezt mondtam neked: Újonnan kell születnetek. A szél arra fúj, amerre akar; hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hova megy: így van mindenki, aki a Lélektől született.”

Magyarázat

Ahogyan a kiengesztelés sem emberi cselekedet, az újjászületés is olyan, amelyet Isten cselekszik. Az ember Isten lelkének indítására meg tud térni. El tudja határozni, hogy változtat élete irányán, és visszafordul a teremtője felé. Az őszinte megtérésre adott válasza Istennek, hogy újjászüli az embert, alkalmassá téve a szellemi dolgokat és Isten országát. Az újjászületés nélkül a hívő élet nem lenne több az ószövetségi kegyességnél, maradna emberi produktum. Az újjászületés által viszont személyes kapcsolat jön létre az ember és az Úr között. Maga Pál apostol arra kéri a gyülekezetet, hogy érte is könyörögjenek: „adassék nekem az ige, ha szóra nyitom a számat, hogy bátran ismertessem meg az evangélium titkát” (Ef 6,19). Csak az újjászületés után kaphat bárki lelki ajándékot.
A te életedben megtörtént az újjászületés? Van kapcsolatod a feltámadott Úrral? Ismered az akaratát a saját életedre nézve? Tudod, mit vár tőled, vagy csak kerestél magadnak valamilyen számodra tetszetős fe­l­adatot, esetleg még azt sem? Az Úrnak terve van minden gyermekével, és abban a szolgálatban keres majd, amit ő bízott rád!
Uram, segíts ma is megértenem, hogy mit vársz tőlem, és add, hogy meg tudjam cselekedni!
(Tenkely Béla)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése