2017. május 12., péntek

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

,,Ezek pedig a pogányok, akiket meghagyott az Úr, hogy azok által tegye próbára Izraelt, hogy tanítsa őket hadakozásra. ... A kananeusok mindnyájan, akik a Libanon hegyén laknak... Kik azért hagyattak meg, hogy próbára tegye általuk az Úr Izraelt, hogy meglássa, vajon engedelmeskednek-e az Úr parancsolatainak.,, -Bír 3,1-4


A következő magyarázatok egy olyan bibliaóra-sorozat fő gondolatait tartalmazzák, melynek célja az volt, hogy helyes megvilágításba állítsák Izraelnek a kanaánita törzsek maradványaival való harcait. Ezeknek a harcoknak szimbolikus (jelképes) jelentőségük van, jelképezik a keresztyén embernek a megszentelődésben vívott harcait. Még az olyan írásmagyarázók is, akik nem kedvelik a Szentírás szimbolikus magyarázását, ezen a helyen nem tudják kikerülni, hogy Izrael harcának és a keresztyén ember saját szíve romlottsága elleni harcának hasonlóságára rá ne mutassanak.

A saját belső életemre nézve én hálás vagyok Istennek azért az örömért, békességért és világosságért, amit e bibliai helyek tanulmányozásánál a bűn elleni személyes harcomban nyertem.

Ezt a nyereséget szeretném másokkal is megosztani, kiváltképpen azokkal, akiknek a bennük lakozó bűn már sok könnyet okozott. Nehéz ezt megérteni, hogy a bűnök még a kegyelem állapotában is titokzatos szívósságukkal mennyi bajt okoznak nekünk. Könyörgéseimmel együtt kettős kívánság kíséri ezeket az igemagyarázatokat: az őszinte harcosok találják meg e bűnök elleni törvényeskedő harc helyett, a hit harcának a titkát!

A langymeleg és rest harcosok pedig érezzenek meg valamit abból, hogy Isten nagyon komolyan veszi a bűnt és a harcra a fegyverzetet is megadja választott népének.

Az Újszövetség egyik legnagyobb titka marad, hogy egyrészt mindent Istennek kell elvégeznie: az akarást és a véghezvitelt is, az ember semmire sem képes, másrészt a hívőknek teljes igyekezettel kell törekedniük hitben - ahogy Péter mondja - minderre. 2.Pt 1,5


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése