2017. május 9., kedd

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

,,Én azonban, és az én házam az Úrnak szolgálunk..,,-Józs 24,15.

Hogyan tudta Józsué ezt a vezérigéjét saját háznépén érvényre juttatni? Példaként nézzük meg, hogyan sikerült ez az ősatyának, Jákobnak. Neki is nehéz feladat volt ez. Felesége, Rákhel szívével az atyai ház bálványain csüggött. Fiai részben nagyon világias lelkületűek voltak és gonosz dolgokat követtek el apjuk háta mögött. Jákob azonban átment a megtisztuláson a Jabbók révénél, felszabadult bálványaitól és kedvenc bűneitől. Ezáltal Isten olyan tekintélyt adott neki, hogy egy napon összegyűjthette családját és azt mondhatta nekik: "Hányjátok el az idegen isteneket, kik köztetek vannak, és tisztítsátok meg magatokat...! Keljünk fel, menjünk el Béthelbe, hogy csináljunk ott oltárt annak az Istennek, aki meghallgatott engem" (l.Móz 35,2-3)!

Mindnyájan engedelmeskedtek neki: Rákhel, a szenvedélyes és indulatos fiúk, Simeon és Lévi éppúgy, mint a család többi tagjai. Ofrában egy tölgyfa alá elásták a bálványokat.

Hívő szülők, meddig akarjátok még leányaitok hiúságát és könnyelműségét, fiaitok fegyelmezetlenségét és szemtelenséget elszenvedni? Vigyétek ügyeiteket szent könyörgésben Isten elé, s Ő ajándékoz néktek olyan tekintélyt, mint Jákobnak adott, és családotok összességében az Urat fogja szolgálni.

Ahol ez nincs meg a szülőknél, ott úgy jár a család, mint Eli főpap családja. Éli látta és hallotta, hogy fiai szégyenletes erkölcstelenségben élnek és lopnak az áldozatokból. Ő azonban nem akadályozta ezt meg, csak erélytelenül ezt mondogatta: "Ne tegyétek, fiaim! Mert nem jó hír az, amit hallok"! (l.Sám 2,24)

Vannak még keresztyén házak ma is, ahol nemcsak a férfiassága, hanem mindenekelőtt az isteni határozottsága és fölülről kapott hatalma hiányzik az apáknak. "Éli-házak".

Jákob családja máig is él. Éli háza szégyenteljesen elpusztult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése