2017. május 14., vasárnap

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-AZ UTOLSÓ NAPOK

A mai napon olvasandó igeszakasz: ApCsel 2,14-24

14 Ekkor előállt Péter a tizeneggyel, felemelte a hangját, és így szólt hozzájuk: "Zsidó férfiak, és Jeruzsálem minden lakója! Vegyétek ezt tudomásul, és figyeljetek szavaimra! 
15 Mert nem részegek ezek, ahogyan ti gondoljátok, hiszen a nap harmadik órája van. 
16 Hanem ez az, amiről Jóel így prófétált: 
17 Az utolsó napokban, így szól az Isten, kitöltök Lelkemből minden halandóra, és prófétálnak fiaitok és leányaitok, és ifjaitok látomásokat látnak, véneitek pedig álmokat álmodnak, 
18 még szolgáimra és szolgálóleányaimra is kitöltök azokban a napokban Lelkemből, és ők is prófétálnak. 
19 És csodákat teszek az égen fenn, és jeleket a földön lenn: vért, tüzet és füstfelleget. 
20 A nap sötétté válik, és a hold vérré, mielőtt eljön az Úr nagy és fenséges napja. 
21 Aki azonban segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül. 
22 Izráelita férfiak, halljátok meg ezeket az igéket! A názáreti Jézust, azt a férfiút, akit az Isten igazolt előttetek erőkkel, csodákkal és jelekkel, amelyeket általa tett az Isten közöttetek, ahogyan magatok is tudjátok, 
23 azt, aki az Isten elhatározott döntése és terve szerint adatott oda, ti a pogányok keze által felszegeztétek és megöltétek. 
24 De őt az Isten, miután feloldotta a halál fájdalmait, feltámasztotta, mivel lehetetlen volt, hogy a halál fogva tartsa őt.

"Az utolsó napokban, így szól az Isten, kitöltök Lelkemből minden halandóra."(ApCsel 2,17)

Mi az utolsó napokban élünk. A Szentírás "utolsó napoknak" hívja az Úr mennybemenetele és dicsőséges visszajövetele közötti teljes időszakot.
A Biblia azt tanítja, hogy ennek az időszaknak két jellegzetes vonása van: Isten népe gazdagabb áldásban részesül, mint korábban bármikor, és hogy keményebben megsanyargatják őket, mint korábban bármikor.
Isten áldásainak a summája a Szentlélek bennünk lakozása. Ez az Ószövetségnek a "későbbi" vagy "utolsó" napokra vonatkozó ígérete, mely most teljesedett be.
Amikor Isten azt mondja, hogy az utolsó napokban kitölti Lelkét minden halandóra (tkp. "minden testre", a ford. megj.), a "minden" szót nem szabad abszolút értelemben értenünk. A Szentlélekről szólva az Úr Jézus maga mondta azt, hogy a "világ" nem kaphatja meg (Jn 14,17). A "minden" azt jelenti, hogy a Lélek nem a kiválasztott kevesekhez jön, mint a korábbi napokban, hanem leszáll zsidókra és pogányokra, férfiakra és nőkre, lányokra és fiúkra.
Minthogy Isten most már nemcsak felettünk van, hanem értünk is, sőt bennünk is, szorosabb közösségben élünk az örökkévaló Istennel, mint bárki a korábbi napokban. Ha ma lelkileg szegények vagyunk, csak önmagunkat okolhatjuk miatta. Az egek megnyíltak, és a mi Megváltónk belépett oda. A kapuk megnyíltak, és a Lélek lejött hozzánk. Most már nyitott égbolt alatt élünk. Vigasztalása itt van, és csak a mi vakságunk az oka, ha nélkülözzük azt. Ereje itt van, és ha híjával vagyunk annak, hitetlenségünknek köszönhetjük. Isten vesz körül bennünket. Életünk minden napját beragyogja Jézus kegyelme, melegséget ad neki Isten szeretete, és gyümölcsözővé teszi a Szentlélek közössége.
Merítsünk hát ezeknek az utolsó napoknak a teljességéből. Kérd mindazt és megadatik neked. Ma bármely közönséges keresztyén megkaphatja Isten erejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése