2017. május 20., szombat

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-JÉZUS ÉS EGYHÁZA

A mai napon olvasandó igeszakasz: ApCsel 9,1-9

1 Saul pedig az Úr tanítványai elleni fenyegetéstől és öldökléstől lihegve elment a főpaphoz,
2 és leveleket kért tőle Damaszkuszba a zsinagógákhoz, hogy ha talál olyanokat, akik az Úr útjának hívei, akár férfiakat, akár nőket, megkötözve vihesse azokat Jeruzsálembe. 
3 Útközben azonban, amikor éppen Damaszkuszhoz közeledett, hirtelen mennyei fény villant fel körülötte, 
4 és amint a földre esett, hallotta, hogy egy hang így szólt hozzá: "Saul, Saul, miért üldözöl engem?" 
5 Ő pedig megkérdezte: "Ki vagy, Uram?" Az így válaszolt: "Én vagyok Jézus, akit te üldözöl. 
6 De kelj fel, menj be a városba, és ott megmondják neked, mit kell tenned." 
7 A vele utazó férfiak pedig szótlanul álltak, mert hallották ugyan a hangot, de senkit sem láttak. 
8 Saul pedig felkelt a földről, és kinyitotta szemét, de egyáltalán nem látott. Ezért kézen fogva vezették be Damaszkuszba, 
9 és ott három napig nem látott, nem evett, és nem ivott.

"Saul, Saul, miért üldözöl engem?"- (ApCsel 9,4)

Elég gyakran használom az "egyház" szót ebben a hónapban. Ez elkerülhetetlen, ha Jézus mennyei szolgálatára gondolunk. Az egyház az a nép, akik között Krisztus az ő igéje és Lelke által jelen van a menybemenetele óta. Jézus szereti ezeket az embereket, és azonosul egyházával.
Az Úr nem így szólt Saulhoz: "Miért üldözöd az én egyházamat?" Amit mondott, az ez volt: "Miért üldözöl engem?" Jézus azonosítja magát az ő egyházával. Az egyház elleni támadás támadás Jézus ellen is.
Saul, akit később Pálnak neveztek, azt hitte, hogy Jézus halott. Azt hitte, hogy a tanítványok egy új tanítást terjesztenek, egy olyan tanítást, amelyik veszélyes a zsidó hitre nézve. Valójában az élő Úr volt az aki folytatta saját munkáját Lelke által és tanítványai révén. És amikor Saul felemelte kezét az Úr követői ellen, az Úr feltartóztatta Saul kezét és megváltoztatta életét.
Akármelyik férj féltékenyen oltalmazza feleségét, vagy pedig egyáltalán nem férj. "Ha a feleségemhez nyúlsz, énhozzám nyúlsz." A Szentírás azt mondja, hogy a férj és feleség egysége csak árnyéka Krisztus és egyháza egységének.
Ez azt jelenti, minden más emberi szervezetnek igen tanácsos tartózkodnia attól, hogy kezet emeljen az egyházra. Az egyházon belül pedig senki ne éljen vissza a Krisztustól ráruházott semmiféle tisztségével. Az Úr védi jogait, mint tulajdonos és szerelmes: "Ha hozzá nyúlsz, énhozzám nyúlsz."
Micsoda vigasztalás ez! Az asszonynak örömöt szerez, ha a férj megvédi őt és közelében van. És micsoda elkötelezettség! Magának az élő Úrnak színe elé járul az, aki hozzánk, Krisztus testének tagjaihoz közelít.
Minden vágyunk az, hogy Isten népe közé számíttassunk. Ezért az ő ügye a mi ügyünk, és akarata számunkra parancs. Krisztus Atyja a mi Atyánk, ellenségei a mi ellenségeink, otthona a mi otthonunk kell, hogy legyen. 
Azonosulunk Krisztussal, mert ő sajátjaivá tett minket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése