2017. május 11., csütörtök

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-ERŐT KAPTOK

A mai napon olvasandó igeszakasz: Jn 1,29-34 


29 Másnap János látta Jézust, amint jön felé, és így szólt: "Íme, az Isten Báránya, aki hordozza a világ bűnét!
30 Ő az, akiről én megmondtam: Utánam jön egy férfi, aki megelőzött engem, mert előbb volt, mint én. 
31 Én nem ismertem őt, de azért jöttem, és azért keresztelek vízzel, hogy ismertté legyen Izráel előtt." 
32 Így tett erről bizonyságot János: "Láttam, hogy a Lélek leszállt az égből, mint egy galamb, és megnyugodott rajta. 
33 Én nem ismertem őt, de aki elküldött engem, hogy vízzel kereszteljek, ő mondta nekem: Akire látod a Lelket leszállni és megnyugodni rajta, ő az, aki Szentlélekkel keresztel. 
34 Én láttam, és bizonyságot tettem arról, hogy ez az Isten Fia." 

"János vízzel keresztelt, ti pedig nem sok idő múlva Szentlélekkel kereszteltettek meg."(ApCsel 1,5)

Keresztelő János két világ határán állt. Ő volt az Ószövetség utolsó prófétája. "Mert minden próféta és a törvény János idejéig prófétált." (Mt 11,13) Mint a próféták sorában az utolsó, egyedül ő nyújthatta ki a kezét és ő mondhatta: "Ott van! Íme az Isten Báránya." Ő zártja mindazoknak a sorát, akik előre mutattak, és ő "érinti meg" minden próféciájuk beteljesedését.
Amikor János arról az "újról" szólt, amit majd a Messiás hoz a világba, azt mondta, hogy Krisztus Szentlélekkel fog keresztelni. Így magyarázta meg, hogy milyen viszonyban van az ő saját munkája és Krisztus munkája egymással. A vízzel történő keresztség szükséges megfelelője a Lélekkel való keresztségnek. Meg kell szabadulnunk a régitől, ha megjelenik az új.
Ugyanakkor azt is elmondta János, hogy az ő tulajdon munkája elégtelen, mindhogy ő csak vízzel tud keresztelni, míg az, aki utána jön, Szentlélekkel fog keresztelni. Végtére is mi előnye származik az egyes embernek és a világnak abból, ha eltöröljük a régit anélkül, hogy megkaptuk volna az újat? Nem elég, hogy bűneink megbocsáttattak, ha továbbra is erőtlenek maradunk a jó cselekvésére. A világ számára nem igazi jótétemény az, hogy a régi fájdalmak megszűnnek. Amire szükségünk van, az az új erő. Nemcsak arról van szó, hogy el kell hagynunk a régi és görbe utat a bűnbánatban és a bűnbocsánatban, hanem erőre is szükségünk van, hogy folytassuk utunkat egy új úton, egy új jövő felé.
Nincs olyan ember és olyan készítmény a földön, mely erre az új útra rá tudná igazítani lábainkat. A legjobb emberek legjobb szándékai is kudarcot vallanak, mert egyszerűen nincs erőnk, hogy más életet éljünk, és hatalmunk, hogy egy jobb világot teremtsünk.
De Jézus Krisztusnak van ilyen ereje. Azért jött, hogy új irányt szabjon az emberi életnek. Nem csupán megbocsátja amit elrontottunk, de arra is képessé tesz, hogy a jót cselekedjük. Földi szolgálata idején testében hordozta el bűneinket. 
De amikor elment a mennybe, elküldte a Szentlelket. Ő általa jön az új erő a régi, megfáradt világba. Végre csepereg a pusztaságban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése