2017. május 17., szerda

Bizonyságaid örökkévaló örökségem

,,Ha összeelegyedtek a kanaánitákkal..., lesznek néktek tőrré és hurokká, oldalaitokban ostorrá, szemeitekben pedig tövisekké.,, -Józs 23,13


Izraelnek a kanaánitákkal szemben ellenségnek kellett maradniuk. Ha barátkoztak velük, az félelmesen megbosszulta magát. Tőrré (csapdává) lettek Izraelnek. Mint ahogy egy megbilincselt nem mozoghat szabadon, úgy szenvedett Izrael pl. a midianiták uralma alatt. Nem egyszer még a mezőre sem mehettek ki, vagy éjjel kellett hazahozni gabonájukat, hogy titkon kicsépeljék.

Így van ez mindenkivel, aki szolgája a bűnnek! Aki nem kötözi meg a bűnt, azt a bűn kötözi meg. Gondoljunk csak az alkoholistákra, vagy a paráznaság rabjaira! "Aki a bűnt cselekszi, szolgája a bűnnek." Az ilyen embereknek vétkezniük kell, még ha rugódoznának is ellene. Isten büntetésül odaadta őket saját szívük kívánságainak, mint a Róma 1,24 mondja: "hogy egymás testét megszeplősítsék".

Továbbá: "Lesznek néktek hálóvá". Láttatok már halat ficánkolni, madarat vagy lepkét vergődni a hálóban? Akkor tudjátok meg, fiúk és lányok, hogy ha a bűnnel játszotok, az nem tarthat sokáig; megfog benneteket a bűn hálója. - S még rosszabb lesz, amikor "ostorrá lesz oldalatokban". Keleten sokszor az állatokat kihegyezett vassal szurkálva hajtották. Lovasok az éles sarkantyúkkal a ló oldalát súlyosan kisebezték.

A bűn is így bánik azokkal, akik azt nem irtják ki. Sok példát találhatunk arra, hogy mennyi fájdalmat okozott már a bűn, amellyel nem vették fel a harcot.

Végül a bűn "tövissé lesz szemetekben". A szem a test legérzékenyebb része. Milyen fájdalmas, ha valami beleesik a szemünkbe! Hátha még tövis menne bele! Ezért: gyűlöljétek a bűnt, s legyetek halálos ellenségei!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése