2017. május 9., kedd

Napi áhítat: A neki megfelelő módon

Hét témája: Az anyaság kihívásai

Péld 29,1–15.       

                         
Szeresd és neveld!

„Aki a fenyítés ellenére is nyakas marad, hirtelen gyógyíthatatlanul összetörik. Ha az igazak jutnak hatalomra, örül a nép, de ha a bűnösök uralkodnak, nyög a nép. Aki szereti a bölcsességet, örömet szerez apjának, de aki paráznákkal barátkozik, elpazarolja vagyonát. Igazsággal tartja fenn országát a király, de ha ajándékot fogad el, romba dönti azt. Aki hízeleg embertársának, hálót vet annak lába elé. A gonosz embert csapdába juttatja vétke, az igaz pedig ujjongva örül. Az igaz megérti a nincstelenek ügyét, a bűnös azonban nem tudja megérteni. Az öntelt emberek fellázítják a várost, a bölcsek pedig lecsillapítják a haragot. A bölcs ember vitatkozik az ostobával, az pedig hol háborog, hol nevet: nem marad nyugton. A vérszomjas emberek gyűlölik a feddhetetlent, a becsületesek pedig gondoskodnak róla. Egész indulatát szabadjára ereszti az ostoba, de a bölcs végül is lecsendesíti. Ha az uralkodó hallgat a hazug beszédre, minden szolgája bűnössé válik. A szegény és a zsarnok egymás mellett élnek, de mindkettő az ÚRtól kapta a szemevilágát. Ha a király igazságosan ítéli a nincsteleneket, trónja mindvégig szilárdan áll. A bot és a fenyítés bölccsé tesz, a kényeztetett gyermek pedig szégyent hoz anyjára.


Magyarázat


Bot meg fenyítés?!... Brüsszel ezt nem tartja EU-kompatibilisnek, és valószínű, hogy Elisabeth Elliottal sem értene egyet, aki azt mondta, hogy „egy helyen tartottuk a Bibliát és a nádpálcát”.
Igen, a bölcs nevelés része a szeretetteljes fenyítés: „Fiam, ne vesd meg az Úr fenyítését, és ne csüggedj el, ha megfedd téged, mert akit szeret az Úr, azt megfenyíti, és megostoroz mindenkit, akit fiává fogad. Szenvedjétek el a fenyítést, hiszen úgy bánik veletek az Isten, mint fiaival. 
Hát milyen fiú az, akit nem fenyít az apja?” (Zsid 12,5–7)

A fenyítés alatt inkább azt értsük, amiről Pál az efezusiaknak írt, hogy Isten elhívott embereket, akik felkészítenek másokat. Itt egy olyan orvosi kifejezést használ, ami azt jelenti, a kificamodott testrész helyreállítása. Ez minden, csak nem kellemes, de szükséges. A fenyítés is ilyen!
Valaki egyszer azt mondta, hogy ha jót akarsz a gyermekednek, akkor szeresd nagyon az édesanyját, és ez így is van, de még hozzátehetjük azt is, hogy: 
„Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.” (Péld 22,6) 
Itt a neki megfelelőt szeretném hangsúlyozni. Egyszer Gyökössy Bandi bácsihoz odament egy anyuka, és panaszolta, hogy minden gyermekét teljesen egyformán nevelte, mégsem hisz mindegyik, mire Bandi bácsi azt felelte, hogy pontosan ez volt a baj. 
Minden gyermek más személyiség, külön meg kell találnunk – Teremtőjük segítségével – a hozzájuk vezető utat. Ehhez kérjünk most bölcsességet és türelmet!
(Floch Gábor Barnabás)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése