2017. augusztus 13., vasárnap

Hogyan vezet Isten?-AZ IGAZI BÖLCSESSÉG

"Milyen boldogok és áldottak, akik felismerik, hogy szükségük van Istenre, mert övék Isten Királysága!"  -(Mt 5:3, Egyszerű fordítás)

Istenben való hiten kívül a legfontosabb a bölcsesség, nem véletlen, hogy Salamon semmi mást nem kért! Jól tudta, hogyha az megvan neki, akkor mindent elérhet!

„Megjelenék Gibeonban az Úr Salamonnak azon éjjel álmában, és monda az Isten: Kérj, a mit akarsz, hogy adjak néked.És monda Salamon: Te a te szolgáddal, az én atyámmal, Dáviddal nagy irgalmasságot cselekedtél, a miképen ő is járt előtted híven, igazán és hozzád egyenes szívvel, és megtartottad néki ezt a nagy irgalmasságot, hogy néki fiat adtál, a ki az ő királyi székében ül, a mint e mai napon megtetszik.És most, óh én Uram Istenem, te tetted a te szolgádat királylyá, Dávid, az én atyám helyett. Én pedig kicsiny gyermek vagyok, nem tudok kimenni és bejönni. És a te szolgád a te néped között van, a melyet te magadnak választottál, nagy nép ez, a mely meg nem számláltathatik, meg sem írattathatik a sokaság miatt. Adj azért a te szolgádnak értelmes szívet, hogy tudja ítélni a te népedet, és tudjon választást tenni a jó és gonosz között; mert kicsoda kormányozhatja ezt a te nagy népedet? És tetszék e beszéd az Úrnak, hogy Salamon ilyen dolgot kért. Monda azért az Isten néki: Mivelhogy ezt kérted tőlem, és nem kértél magadnak hosszú életet, sem nem kértél gazdagságot, sem pedig nem kérted a te ellenségidnek lelkét; hanem bölcseséget kértél az ítélettételre: Ímé a te beszéded szerint cselekszem, ímé adok néked bölcs és értelmes szívet, úgy hogy hozzád hasonló nem volt te előtted, és utánad sem támad olyan, mint te. Sőt még a mit nem kértél, azt is megadom néked, gazdagságot és dicsőséget: úgy hogy a királyok között nem lesz hozzád hasonló senki minden te idődben.És ha az én útaimon járándasz, megőrizvén az én végzéseimet és parancsolatimat, a miképen járt a te atyád, Dávid: meghosszabbítom életed idejét.
És mikor felserkent Salamon, ímé álom volt.” I.Kir.3,5-15.



Legfontosabb ezért Isten vezetését megtanulni!

„Bölcscsé teszlek és megtanítlak téged az útra, a melyen járj; szemeimmel tanácsollak téged.”- Zsoltárok 32:8


Javaslom ezért, hogy hallgassátok meg ezeket a tanításokat erről!

Kérhetek jeleket Istentől?
https://www.youtube.com/watch?v=NHwl75FznOs

Amikor szól hozzád az Isten-júl 16.
https://www.youtube.com/watch?v=X6V1-fyXqj0

Hogyan használd a Bibliádat?- július 23.
https://www.youtube.com/watch?v=WzF8IH38zpA

Hogyan vezet Isten?- . július 30.
https://www.youtube.com/watch?v=IoeOHCTxgRo

Három kulcs a bölcsesség megszerzéséhez

Az élethez nem csak lexikális tudásra, hanem gyakorlati bölcsességre is szükség van.
Ezt szeretné átadni nekünk Isten, a Teremtőnk, aki tudja, mire van szükségünk ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és boldog életet tudjunk élni. A Jób 32-34 igeszakasza három kulcsot tár fel előttünk, melyek segítenek megszerezni az élethez szükséges bölcsességet.

1. kulcs: Csendesedj el Isten előtt!

Jób könyvében e két igevers után következik be valódi fordulat: “Itt végződnek Jób beszédei” (Jób 31:40b), valamint: “Miután ez a három ember megszűnt vala felelni Jóbnak…” (Jób 32:1a). 

Amikor megszűnik az emberi okoskodás és elcsendesedünk az Úr előtt, akkor szólal meg az isteni bölcsesség.

Az Isten előtt való elcsendesedésről a jezsuita Mustó Péter így vall a Csendben születik az élet (L’Harmattan, Budapest, 2013., pp. 21-22.) című könyvében: “A színlelésnek, önmagunk ámításának a megtörésére a csend a legjobb eszköz… A csendben jobban megértjük önmagunkat és a világot. Azt, ami történt. Jobban megismerjük azt, ami van. Jobban, igazabbul. Hogy aztán megengedjük, hogy ami van, az lehessen is. Hogy majd szabadabbul tudjunk bánni vele. A csendben kozmetikázás nélkül mutatkozhat meg, ami bennünk van. Ami a csendben kinyilvánul, az hozzátartozik a világhoz. S nem csak az, amiről azt gondoljuk, hogy jó lenne, szükséges lenne. A csend nem valaminek a hiánya, hanem annak a lehetősége, ami megszülethet.”

2. kulcs: Támaszkodj a Szentlélekre!

Jób könyve második kulcsként ezt határozza meg: “Pedig a Lélek az az emberben és a Mindenható Lehelése, ami értelmet ad neki. Nem a nagyok a bölcsek, és nem a vének értik az ítéletet” (Jób 32:8-9). 

A bölcsesség forrása nem az emberi értelem, hanem a Szentlélek. Nem azok bölcsek, akik emberi mércével mérve értelmesek, okosak, képzettek, hanem azok, akiket a Szentlélek hat át, és akiknek szavain keresztül Isten Lelke nyilvánul meg. Ezért a bölcsesség megszerzéséhez elengedhetetlen, hogy a Szentlélekre tekintsünk, mint annak végső forrására, és rá támaszkodjunk, ne pedig a magunk eszére. Fogadjuk meg a Biblia bölcs tanácsait:

“Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből, a magad értelmére pedig ne támaszkodj” (Péld 3:5).
“Nem erővel, sem hatalommal, hanem az én Lelkemmel; azt mondja a Seregeknek Ura” (Zak 4:6b).

3. kulcs: Fogadd el Isten tekintélyét!

Az utolsó kulcs, melyet Jób könyve a mai szakaszban megemlít, ez: “Íme, ebben nincsen igazad — azt felelem neked –, mert nagyobb az Isten az embernél” (Jób 33:12). 

Az igazság és a bölcsesség megismerésére csak akkor jutunk el, ha tekintélynek nem önmagunkat, hanem Istent és az ő Igéjét fogadjuk el. 
Addig, míg nem engedjük az Igének, hogy kiigazítson minket, és nem fogadjuk el, amikor így szól hozzánk: “…ebben nincsen igazad…” — addig nem a bölcsesség befolyásol majd minket, hanem a büszkeség és a gőg. Amikor azonban engedjük Istennek, hogy kiigazítson minket és az igazságban vezessen, akkor arról teszünk bizonyságot, hogy a végső tekintély számunkra az Úr.

Tóth-Simon Károly-Lelkipásztor írása-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése