2017. április 30., vasárnap

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem-Átkozott dolog van közted, Izrael


,,Átkozott dolog van közted, Izrael. ,, (Józs 7,13)

Annak a következményei, hogy átok van Izraelen, világosan láthatók voltak; de az oka ennek mélyen el volt rejtve. Semmiféle bölcs, tiszta értelem és keresés nem fedhette fel. Ehhez csak egyetlen út volt: Józsué bement a szentélybe, az imakamrájába. Fölülről jövő világosságnak kellett a sötétségbe beragyognia! Jegyezzük ezt meg mi is, ha hasonló nyomorúságban vagyunk! Semmit sem segít rajtunk, ha az átok következményein jajgatunk. Istent kell kérnünk, hogy fedje fel a rejtett okokat. Egyedül Isten Lelke adhat világosságot.

Ismertem egy fiatalembert, aki erkölcstelenség miatt fegyházba került. Ott ismerte fel, hogy bűnének kezdete egy súlyos hazugság volt, amely mint egy átok nehezedett rá. Az átok emberi szemmel nézve kicsinység is lehet. Amit Ákán lopott, elenyészően kicsi volt Jerikó kincseihez képest. De nem a nagyság számít! Egy hanyagság, lopás, rossz viszonyulás a legközelebbi hozzátartozónkhoz vagy felebarátainkhoz átokként hathat életünkben. Másrészt a tisztátalan fantázia, rossz olvasmányok, meg nem engedett viselkedés is lehetnek okai a vereségnek a bűn elleni harcunkban. Minden fillér és forint, amit tisztességtelen úton szereztünk, átokká lehet.

Nincs szíved zugában elrejtve a hiúság babiloni köntöse, vagy nincsenek ott a kapzsiság és pénz utáni vágy ezüstjei és aranyrúdjai? Aki bűnének átka alól szabadulni akar, egyetlen útja van csupán: becsületes bűnvallás Isten előtt, s ha kell, emberek előtt is. Minden átok össze van kötve titkolódzással és sötétséggel.

Aki mindent becsületesen világosságra hoz, s visszaadja, amit jogtalanul szerzett, annak Isten a vereség után ismét győzelmet és üdvösséget ajándékoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése