2017. április 26., szerda

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-ISTEN ÉS AZ ISTENEK


A mai napon olvasandó igeszakasz: Zsolt 82

1 Ászáf zsoltára. Isten ott áll az isteni közösségben, ítéletet tart az istenek fölött:
2 Meddig ítélkeztek álnokul, pártjukat fogva a bűnösöknek?! (Szela.)
3 Védelmezzétek a nincstelennek és az árvának a jogát, szolgáltassatok igazságot a nyomorultnak és szűkölködőnek!
4 Mentsétek meg a nincstelent és a szegényt, ragadjátok ki a bűnösök kezéből!
5 Nem tudnak és nem értenek semmit, sötétségben járnak, a föld alapjai mind ingadoznak.
6 Azt mondtam ugyan, istenek vagytok, a Felséges fiai mindnyájan,
7 mégis meg fogtok halni, mint a közemberek, és elhullotok, mint bármelyik főember.
8 Jöjj, Istenünk, légy bírája a földnek, mert minden nép a te örökséged!

"Isten ott áll az isteni közösségben, ítéletet tart az istenek fölött."
(Zsolt 82,1)

Az "istenek" ebben a zsoltárban a jelenlegi világ bírái és urai. Valójában csak egyetlen ura van a jelenlegi világnak: a mi szuverén Istenünk. És minden ember egyenlő a Teremtő előtt. Senkinek nincs hatalma senki más felett, hacsak Isten nem adott neki valamennyit az ő (ti. az Isten) hatalmából.
Tehát minden szülő, tanító, főnök és kiváltképpen is a bírák, királyok és törvényalkotók rendelkeznek valamennyi hatalommal, melyet ők Istentől kaptak. És azoknak, akik kimondják a végső szót mások felett, az a neve, hogy "kis isten", mivel ők néhány emberre nézve azok, mint Isten mindenkire nézve.
A kis istenek felelősek maradnak az egyetlen Istennek. Egy nap a kis istenek számot fognak adni dolgaikról. Ez történik a 82. zsoltárban. Isten ezt mondja majd: "Mit tettetek azzal a hatalommal, amit rátok bíztam? Igazságot szolgáltattatok-e a gyengéknek és az árváknak? Kimentettétek-e a gyengéket a bűnösök kezéből?"
Visszaélnek a hatalommal azok, akik teljesen megfeledkeznek arról, hogy honnan kapták azt. A hatalom tulajdonképpen olyan javak összessége, melyet kölcsönkaptunk. Olyan tulajdon, amely csak egy kis ideig a mienk, és amellyel el kell számolnunk. A hatalmat csak annak Lelke által és annak Igéje szerint szabad gyakorolni, akié minden hatalom, vagyis Isten által és szerint. Ezért az egyháznak figyelmeztetnie kell Kelet zsarnokait és Nyugat manipulálóit (=ravasz mesterkedőit). Isten feltétlenül elszámoltat majd. Minden nemzet az övé. Ez jelenti Kínát, az Egyesült Államokat, Mexikót, Oroszországot, Kanadát és Brazíliát is. "Jöjj, Istenünk, légy bírája a földnek, mert minden nép a te örökséged."
A keresztyéneknek kettős kötelességük van a felettes hatalmakkal szemben: tisztelnünk kell őket és engedelmeskednünk nekik amiatt az Isten miatt, aki adta nekik ezt a hatalmat. Másrészt félelem nélkül meg kell mondanunk nekik, hogy az Istentől kapott jogaikat Isten tulajdon szabályai szerint gyakorolják: igazságot kell szolgáltatniuk és meg kell védeniük a nyomorultak jogát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése