2017. április 29., szombat

Andrew Kuyvenhoven:Mindennap az Ige fényében-ISTEN SZÖVETSÉGÉBEN

A mai napon olvasandó igeszakasz: Zsolt 103,6-18.
6 Minden elnyomottal törvényesen és igazságosan bánik az ÚR.
7 Megismertette útjait Mózessel, cselekedeteit Izrael fiaival.
8 Irgalmas és kegyelmes az ÚR, türelme hosszú, szeretete nagy.
9 Nem perel mindvégig, nem tart haragja örökké.
10 Nem vétkeink szerint bánik velünk, nem bűneink szerint fizet nekünk. 11 Mert amilyen magasan van az ég a föld fölött, olyan nagy a szeretete az istenfélők iránt.
12 Amilyen messze van napkelet napnyugattól, olyan messzire veti el vétkeinket.
13 Amilyen irgalmas az apa fiaihoz, olyan irgalmas az ÚR az istenfélőkhöz.
14 Hiszen tudja, hogyan formált, emlékszik rá, hogy porból lettünk.
15 Az ember napjai olyanok, mint a fű, úgy virágzik, mint a mező virága. 16 Ha végigsöpör rajta a szél, vége van, még a helyét sem lehet felismerni.
17 De az ÚR szeretete mindörökké az istenfélőkkel van, és igazsága még az unokáikkal is;
18 azokkal, akik megtartják szövetségét, és törődnek rendelkezéseinek teljesítésével.

"Az ember napjai olyanok, mint a fű... De az Úr szeretete mindörökké az istenfélőkkel van ... azokkal, akik megtartják szövetségét."(Zsolt 103,15-18)

Milyen megragadó szóképeket használ a Biblia, hogy körülírja Isten kegyelmét! Kegyelme olyan nagy, amilyen magasan van az ég, olyan messzire veti el bűneinket, amilyen messze van napkelet napnyugattól, Isten irgalmassága olyan gyengéd, mint az apa szeretete tévelygő gyermeke iránt. Miután Isten kegyelme kijelentetett Jézusban és szeretete az ő saját Fiában, arra kapunk utasítást megint, hogy "mérjük meg" Istennek a Krisztus Jézusban megmutatkozott szeretetének "szélességét és hosszúságát, magasságát és mélységét". És egyikünk sem fogja megérteni egymagában annak nagyságát. De meg kell kísérelnünk megérteni "minden szenttel együtt", hogy mi a terjedelme és jellemző vonása "Krisztus minden ismeretet meghaladó szeretetének" (Ef 3,18-19).
Miután a zsoltáros beszélt Istennek a bűnös emberek iránti szeretetéről, változik a kép. Az ember nemcsak bűnös, hanem gyenge is. "Napjai olyanok, mint a fű." Természetesen lehet szépség és kiválóság az emberi életben, de olyan rövid ideig tartó - "mint a mező virága". Az egyes ember élete hamar elmúlik és elfelejtik azt. Az emberi élet nemcsak bűnös, hanem törékeny is. És annyira rövid.
De ebben a fűhöz, virághoz hasonló létben megismertük Isten szövetségi kegyelmét, az ő hűséges szeretetét. A mi rövid és bizonytalan életünket átíveli Isten irgalmának szivárványa. Ez az ív az örökkévalóság két pillére között feszül.
Isten szövetséget kötött velünk és gyermekeinkkel. Ez az örökkévaló Istenhez fűződő viszonyunk, ez a kegyelmi szövetség teszi az életet értelmessé. Nélküle az élet fű és virág. Ma még itt van, holnap már nincs sehol. A szövetségi élet nélkül nincs értelme az emberiség történelmének.
Ezért ha bárki át akarja élni az igazi életet, tartsa meg Isten szövetségét. És ha van csak egyetlen dolog is, amit mindnyájunknak észben kell tartanunk, ez nem más, mint: "teljesíteni rendelkezéseit".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése