2017. április 29., szombat

Reggeli gyöngyszemek: Megtisztíttatunk, amint Krisztus is tiszta

„És akiben megvan ez a reménység iránta, az mind megtisztítja magát, ahogyan ő is tiszta.” (1Jn 3:3)



Krisztus felemeli és megnemesíti az ember elméjét, megtisztítva azt minden salaktól, hogy az ember megbecsülhesse ezt a példátlan szeretetet.
Bűnbánat, hit és jó cselekedetek által az ember tökéletesítheti az igaz jellemet, és Krisztus érdemei által igényelheti Isten fiinak kiváltságait. Az isteni igazság elvei, melyeket befogadunk és szívünkben ápolunk, az erkölcsi kiválóság olyan magaslataira emelnek minket, melyre nem gondoltuk, hogy valaha is eljuthatunk. „És mindenki, aki Őbenne remél, megtisztítja magát, amint Ő is tiszta.”

A szív szentsége és az élet tisztasága voltak Krisztus tanításainak fő tárgyai. Hegyi beszédében, miután elmondta, mit kell tennünk és mit nem kell tennünk, hogy boldogok legyünk, így szólt: „Legyetek azért tökéletesek, miként mennyei Atyátok tökéletes.” Tökéletesség, szentség – ha ezeknek híjával van, az ember nem lesz képes megvalósítani azokat az elveket, melyek reá bízattak. Szentség nélkül az emberi szív önző, bűnös és gonosz. A szentség teszi gyümölcsözővé és minden jó cselekedetben bővelkedővé az embert. Sosem fárad meg a jó cselekvésében és nem keresi a világi elismerést; ellenben arra az elismerésre vágyakozik, melyben a mennyei Felség fogja őt részesíteni, amikor a megszentelteket trónja elé állítja…A szív szentsége helyes tettekre vezeti az embert.
Amilyen tiszta Isten az Ő életterében, olyan tiszta legyen az ember is a magáéban. Olyanná is lesz, ha Krisztus, a dicsőség reménysége formálódott ki benne; mert Krisztus életét, gondolkodását és jellemét tükrözi vissza.

A keresztény jellem nemes méltósága úgy fog ragyogni, mint a nap, és a Krisztus arcáról ragyogó fény sugarai tükröződni fognak azokon, akik megtisztítják magukat, amint Ő is tiszta.

A szív tisztasága az élet tisztaságához vezet.
(The Signs of the Times, April 21, 1881.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése