2017. április 26., szerda

Varga László: Isten asztaláról

"Egy kissé továbbment, arcra borult, és így imádkozott: Atyám, ha lehetséges, távozzék el tőlem ez a pohár; mindazáltal ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem amint Te. ... Másodszor is elment, és így imádkozott: Atyám, ha nem távozhat el tőlem ez a pohár, hanem ki kell innom, legyen meg a Te akaratod."-Máté 26,39-42


Pál apostol ezt így magyarázza: "Dicsőségéről lemondott, szolgai formát vett fel, emberekhez lett hasonlóvá, és magatartásában is embernek bizonyult; megalázta magát, és engedelmessé lett mindhalálig, mégpedig kereszthalálig." (Fil 2,6-8) Szebb a Károli fordítása: "megüresíté magát." Krisztus kettős természetéből nagypénteken nem maradt más, csak az ember. Az ember, aki tudja, hogy mi vár rá. A megcsúfolástól, a megaláztatástól, a teljes elhagyatottságtól, a testi kínoktól, a kínos haláltól mindenki irtózik. A test, a testi ösztönök kétségbeesetten tiltakoznak. Annyira emberi, annyira a miénk ez a kérés: "Ha lehetséges, távozzék el tőlem!" Tudja, hogy nem lehetséges. Az utolsó csepp kínig és vérig tartó szolgálat eszményének megvalósítása volt emberré létének célja, mégis, az utolsó pillanatban felmerül az ösztönös vágy: nem lehetne másképp? De a lélek ereje le tudja győzni az ösztönök lázadását. A következő gondolat már világos és egyszerű: "Legyen meg a Te akaratod." Ez a feladatom, ez a rendeltetésem, nem hiába történik, szükség van rá. Éppen rám van szükség, az én áldozatomra. Tudom, vállalom, nem menekülök előle. Legyen meg a Te akaratod.

Atyám, ilyen áldozatot nem vártál tőlem, gyenge, gyáva gyermekedtől. De súlyos pillanatokban, nehéz, sokszor nem is olyan nehéz, csak kellemetlen feladatok előtt bennem is sokszor felmerült a gondolat: nem lehetne másképp? Muszáj ezt vállalni? Bevallom, nemegyszer nem vállaltam, elmenekültem. Mindig én bántam meg. Köszönöm, hogy a legnagyobb áldozatot Krisztus értem és helyettem is vállalta. Ezt tudva, erre támaszkodva adj erőt, hogy ami az én feladatom, az én rendeltetésem, az én szükséges áldozatom, én is vállalni tudjam! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése