2017. április 28., péntek

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

,,Ezt mondta az Úr, Izrael Istene: Istennek szentelt dolog van közted, Izrael! Nem állhatsz meg ellenségeid előtt.,,( Józs 7,13)

Jerikó legyőzve a porban hever. A kémek jelentik, hogy a közelben van egy kis város: Aj. Elfoglalásához nem kell az egész népet fárasztani. 3000 ember untig elég. A hadseregrész győzelme tudatában kivonul - és megverve, csúfosan megfutamodik.

Rettenés szállja meg Izraelt. Mi lesz, ha ez a hír elterjed?! Összefognak a kánaániták ellenük. Izrael bátorsága csüggedéssé lett. És Józsué? Egy világi tábornok ilyenkor a megvert hadsereg tisztjeit hadbíróság elé állítatná, lefokozná, vagy agyonlövetné. És Józsué? Izrael véneivel együtt arcra borul Isten előtt. Így marad a porban estig. Könyörög, hogy fedje fel Isten a vereség okát. Isten válaszol: Vétkezett Izrael! Egy izraelita elvett a teljesen Istennek szentelt dolgokból. Ezért van a baj.

Megerősödve és megvigasztalódva kel fel Józsué a földről. Isten utasítása szerint vezeti a gonosztevő felderítését sorsvetés által. Felfedetik a bűnös nemzetség, család, háznép, s végül ott áll leleplezve Ákán: "Láttam egy jó babiloni köntöst, kétszáz siklus ezüstöt, és egy aranyvesszőt, és megkívántam ezeket és elvettem".

A bűnöst családjával együtt - akik nyilvánvalóan tudtak dolgáról - kivégzik.

Isten haragja elmúlik, és Ő győzelmet ad újra. Tapasztaltatott már veled Isten vereséget és megaláztatást?
Ne a körülményeket szidd, ne is az embereket! Hullj a porba Isten előtt, ne csak 5 percre! Ne, hanem "estig". (6. v.)

Annak a bajnak a felfedezése, amely Isten jó tetszését akadályozza, mindig kegyelem.

Utána pedig győzelem következik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése