2017. április 24., hétfő

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-AJÁNDÉKOK A MAGASBÓL

A mai napon olvasandó igeszakasz: Zsolt 68,16-21

16 Istenek hegye a Básán-hegy, sokcsúcsú hegy a Básán-hegy.
17 Miért néztek irigyen, ti sokcsúcsú hegyek arra a hegyre, amelyet Isten lakóhelyéül választott? Ott is lakik az ÚR örökre! 
18 Istennek harci kocsija számtalan, sok ezer, ezekkel jön az Úr a Sinairól szentélyébe.
19 Fölmentél a magas hegyre, foglyokat ejtettél, - embereket kaptál ajándékul, mégpedig lázadókat. Most már ott laksz, URam Isten! 
20 Áldott az Úr! Napról napra gondot visel rólunk szabadító Istenünk. ( Szela.)
21 Isten a mi szabadító Istenünk, az ÚR, a mi Urunk kihoz a halálból is.

"Felmentél a magas hegyre, foglyokat ejtettél, embereket kaptál ajándékul..." (Zsolt 68,19)

"Felment a magasságba, fogságba vitt foglyokat, ajándékokat adott az embereknek." (Ef 4,8)
Látjuk a hősök hősét, amint megtér a csatából. A kíséretében lévő foglyok seregét vezeti. Győzelmi felvonulást rendez, bemutatja a zsákmányt, s közben honfitársai tapssal fogadják őt.
Ez a győzelmi felvonulás Isten diadalmenetére vonatkozik mind az Ószövetségben, mind az Újszövetségben. A 68. zsoltárban az Úr leigázza azokat a nemzeteket, akik nem tisztelték őt. Ezek a népek most hódolnak Istennek, aki pedig átveszi ajándékaikat.
De az Újszövetségben a győzelmi felvonulás Jézus mennybemenetelére utal. A csata véget ért és ő visszatér az Atyához. Krisztus megmutatja hatalmát amikor hazamegy a mennybe. Diadalt aratott a gonosz hatalmak felett, akik még élnek, de láncokban vannak. Krisztus foglyai ők: "Felment a magasságba, fogságba vitt foglyokat."
S mi több, az Efézusi levél szövege nem azt mondja, hogy a győztes ajándékokat kapott az emberektől (vagy: embereket kapott ajándékul), hanem hogy ő adott ajándékokat az embereknek. A győztes Krisztus most hatalmi pozícióban van, ahonnan segítséget tud nyújtani nekünk, akik még a csatatéren vagyunk. "Ajándékokat adott az embereknek."
Nagy általánosságban ezek az ajándékok a Szentlelket jelentik, akit Krisztus adott az övéinek, miután megnyerte a csatát. Közelebbről pedig ezek a mennyei ajándékok olyan különféle erők és olyan lelki támasz, melyet az Úr nyújt az ő egyházának.
A mennyei ajándékok Isten népének nemcsak a túlélését, hanem a győzelmét is biztosítják. Amikor mi, Krisztus egyházának a tagjai magunkra és egymásra nézünk, elveszítjük reménységünket.
Mindig megosztottak vagyunk, és gyakran hűtlenek is Urunkhoz. De a mi erőnk felülről jön, ahol Krisztus van. Neki rendelkezésére áll Isten egész fegyverzete. Kimeríthetetlen erőforrásából ő ad ajándékokat neked és nekem. Az ő "ellátásának" köszönhetően ki tudunk tartani ebben a hosszúra nyúló csatában. Hála ajándékainak, győzni fogunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése