2017. augusztus 12., szombat

Napi áhítat -A Bibliából bármit ki lehet olvasni.

Olvasmány: Mt 15,1–9

A Bibliából bármit ki lehet olvasni. Te olvasd ki belőle az életet!

„Akkor farizeusok és írástudók mentek Jeruzsálemből Jézushoz, és ezt mondták: „Miért szegik meg tanítványaid az ősök hagyományát? Amikor ugyanis étkeznek, nem mossák meg a kezüket.” Ő így válaszolt nekik: „Ti pedig miért szegitek meg a ti hagyományotokért az Isten parancsolatát? Mert Isten ezt mondta: Tiszteld apádat és anyádat, és aki gyalázza apját vagy anyját, halállal bűnhődjék. Ti pedig így tanítotok: Ha valaki ezt mondja apjának vagy anyjának: Áldozati ajándék az, amivel megsegíthetnélek, azt ebben az esetben nem köti a parancsolat, hogy tisztelje apját és anyját. Így tettétek érvénytelenné Isten igéjét a ti hagyományotokért. Képmutatók, találóan prófétált rólatok Ézsaiás: Ez a nép csak ajkával tisztel engem, a szíve azonban távol van tőlem. De hiába tisztelnek engem, ha olyan tanításokat tanítanak, amelyek emberek parancsolatai.”

Magyarázat:

Az ősök hagyománya eredetileg a Mózes öt könyvének szájhagyomány formájában megőrzött értelmezését jelentette, mely kezdetben segítség volt, de az idők során magát az Isten parancsát, a törvényt homályosította el. Jézus és tanítványai gyakran ezeket a hagyományokat áthágták, mert számukra fontosabb volt Isten törvénye, mint az emberi hagyományok.

Jézus mindig az Isten igéjét tartotta a legfontosabbnak: „Isten azt mondta” (4. v.), „Ti pedig így tanítotok” (5. v.). Az emberi értelmezés és tanítás teljesen ellentétes lehet Isten eredeti akaratával. Ebben a szakaszban is láthatunk erre egy jó példát, hogyan ferdítették el az ötödik parancsolatot saját hasznukra és érdekükben. A történelem során a mai napig nagyon sokszor került megmásításra az Isten igéje.
A középkori reformátorok felismerték, hogy az egyház messze eltávolodott attól, amit az Isten mondott, és emberi tanításokat isteni tanításokként kezdek gyakorolni.
Ezért visszafordultak Isten kijelentett szavához, a Bibliához. Jelmondatuk lett: „Egyedül az Írás”.
Számunkra is egyedül az Írás lehet az egyetlen zsinórmérték.
Vizsgáljuk meg életünket és közösségi életünket, és ha szükséges, térjünk vissza Isten szavához.
(Nagy Tibor)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése