2016. május 17., kedd

Napi Áhítat-A Szentlélek megismertet

Olvasmány: Ef 1,15–19a

Istent egyre jobban megismerni maga az élet: az örök élet. Egy más minőség.
„Én tehát, miután hallottam az Úr Jézusba vetett hitetekről és a bennetek minden szent iránt megnyilvánuló szeretetről, szüntelenül hálát adok értetek, amikor megemlékezem rólatok imádságaimban; és kérem, hogy a mi Urunk Jézus Krisztus Istene, a dicsőség Atyja adja meg nektek a bölcsesség és a kinyilatkoztatás Lelkét, hogy megismerjétek őt; és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok: milyen reménységre hívott el minket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a szentek között, és milyen mérhetetlenül nagy az ő hatalma rajtunk, hívőkön.”

Magyarázat

A Szentlélek által látni és érteni a körülöttünk lévő világot, személyeket és önmagunkat nem kevesebb, mint csoda. Isten-léptékű csoda. Sok minden lesz egészséges, ha ez megvalósulhat. Helyes lesz az énképünk, és olyannak látjuk az embereket is, ahogyan kell, nemcsak azt, ami a szemnek látható, hanem a lelki értékeket is.
Teljesen érthető, hogy a gyülekezetekért égő apostol vágyott rá, hogy ezt a képességet láthassa a gyülekezet tagjaiban. Azért imádkozott is, és nemcsak beszélt róla, mert isteni ajándékként, adományként teljesedhet ki, tanítói képessége és eszközei ehhez elégtelenek. Tanít és imádkozik. Bár értenénk ezt a példát!
Korunk hívő embere keresve és hiányolva a Szentlélek munkáját gyakran téved a bírálgatás, becsmérlés mezejére. Hová vezet, ha nincs bölcs gondolatunk és imádkozó szívünk, csak éles kritikákat megfogalmazó bátorságunk? Csapdába jutunk, ha nincsenek eszközeink, de azt mondjuk és képviseljük, hogy ami van, az rossz és változtatni kell. Ez csak első hallásra tűnik lobogó szívű szolgálatkészségnek, valójában szeretetlen és pusztító. Kérjük, hogy tegyen Isten Lelke minket mindenki számára áldássá, és a dolgok előrébb jutnak.
(Katona Béla)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése