2016. november 7., hétfő

Napi áhítat- Ízetlenné vált só?

Hét témája: Mi vagy?

Olvasmány: Lk 14,34–35

Elvesztheti a só az ízét? Lehetetlen. Ha tényleg Krisztus-hívő vagy, akkor csak egyszerűen merned kell élni az embertársaid között.

„Jó a só, de ha elveszti az ízét, hogyan tudják azt visszaadni? Sem a földnek, sem trágyának nem alkalmas: tehát kidobják. Akinek van füle a hallásra, hallja!”
Magyarázat

Megtérésen előtt volt néhány rossz tapasztalatom a kiüresedett vallásossággal kapcsolatban. Emiatt hosszú ideig nem láttam a lehetőséget életem kérdéseinek megoldására a kereszténységen belül. Elkezdtem egyéb vallások felé nyitni, mint a buddhizmus, a taoizmus, vagy az okkultizmus. Isten egyszer egy hiteles embert hozott az utamba, aki bizonyságot tett Jézus Krisztusról. Mivel egy valódi hívő embert hallhattam, ezért meghallgattam, s általa megtérhettem.
Nincs rosszabb az üres vallásosságnál. Az ember megszokásból vagy elvárásból sok dolgot megtesz, más dolgokat pedig törvényből elhagy, ugyanakkor nem tapasztalja életében a hit erejét, az Istennel való kapcsolat örömét, sőt az örö kélet reménysége is bizonytalan számára. A világnak sem kívánatos ez a fajta élet. Jézus folyamatosan ez ellen a kegyesség ellen emelte fel szavát.
Gyakran nehéz megkülönböztetni egymástól a valódi hitet a hamis kegyességtől, de fontos felismernünk. Ott ahol a szentség már nem fontos, s az emberek, a kiskapukat keresik, meddig lehet még elmenni. Ahol a misszió nem téma már, az imádság üres szavak mondogatásává válik, ott sajnos kezd ízetlenné válni a só, szükség van megújulásra, újbóli megtérésre! Hinni csak teljes szívből lehetséges, és csak úgy van értelme.
(Merényi Zoltán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése