2017. január 25., szerda

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-HŰSÉG


A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 24,45-51
45 "Ki tehát a hű és okos szolga, akit azért rendelt szolgái fölé az úr, hogy kiadja nekik az eledelt idejében? 46 Boldog az a szolga, akit ilyen munkában talál ura, amikor megjön!47 Bizony, mondom néktek, hogy egész vagyona fölé rendeli őt. 48 Ha pedig a gonosz szolga így szólna szívében: Késik az én uram,49 és szolgatársait verni kezdené, és együtt enne és inna a részegekkel: 50 megjön annak a szolgának ura azon a napon, amelyen nem várja, és abban az órában, amelyben nem is gondolja; 51 akkor kettévágatja, és a képmutatók sorsára juttatja: ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás." 



"Boldog az a szolga, akit ebben a munkában talál ura, amikor megjön."

(Mt 24,46)

A sáfárság gondolata nagyon jelentős a Biblia világában, de a modern élet nem sok segítséget nyújt nekünk abban, hogy megmagyarázzuk, ki is az a sáfár. A régieknek nem állt rendelkezésükre vonat vagy repülőgép. Az utazás hosszadalmas volt. Amikor valaki útra kelt, megesett, hogy több mint egy évig távol volt. Így a tulajdonát vagy üzletét egy sáfárra bízta távolléte idejére. Ez a valaki, a sáfár, teljes körű felhatalmazást kapott, hogy lebonyolítsa az üzleti ügyeket, vagy hogy vezesse a háztartást, amíg a gazda meg nem jön. A gazda visszatérte az elszámolás napja is volt. És mivel az uraság útját nem egy utazási iroda tervezte meg, a hazatérés időpontja bizonytalan volt.
Láthatjuk, hogy milyen kitűnő például szolgált a sáfárság intézménye Urunknak, amikor figyelmeztetni akarta követőit, hogy várakozzanak és dolgozzanak, miközben reménykednek visszajövetelében. Ezért számos példázat szól sáfárokról, akik uruk dolgát végzik és akiknek állandóan szem előtt kell tartaniok, hogy gazdájuk váratlanul jön meg. A példázatok lényege nem az, hogy a gazda sokáig távol lesz, hanem, hogy váratlanul jön haza.
Nos, ha választanod kellene valakit, akire rábízd üzletedet vagy gazdaságodat, melyik lenne az a kívánatos jellemvonás, amelyet keresnél benne? A megbízhatóság, a hűség lenne az. A sáfárban nem az a legfontosabb, hogy briliáns elme legyen, hanem, hogy hűséges legyen. A hű sáfár minden döntésében gazdájára gondol először. És minden éjjel úgy tartja rendben könyveit, s vállalata annyira rendben van, hogy ha ura még az éjjel megjön, kész legyen számot adni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése