„Egy asszony pedig, aki tizenkét éve vérfolyásos volt, sok orvostól sokat szenvedett, és mindenét rájuk költötte ugyan, mégsem látta semmi hasznát, hanem még rosszabbul lett; amikor hallott Jézusról, eljött, és a sokaságban hátulról megérintette a ruháját, mert így gondolkodott: Ha megérintem akár csak a ruháját is, meggyógyulok. Azonnal elapadt a vérzés forrása, és érezte testében, hogy meggyógyult a bajából. Jézus azonnal észrevette, hogy erő áradt ki belőle, ezért a sokaságban megfordulva így szólt: Ki érintette meg a ruhámat? Tanítványai így feleltek: Látod, hogyan tolong körülötted a sokaság, és azt kérdezed: Ki érintett meg engem? Jézus körülnézett, hogy lássa, ki tette ezt. Az asszony pedig, mivel tudta, mi történt vele, félve és remegve jött elő; leborult előtte, és elmondta neki a teljes igazságot. Ő pedig ezt mondta neki: Leányom, a hited megtartott téged: menj el békességgel, és bajodtól megszabadulva légy egészséges!”
Magyarázat

Jairus lánya tizenkét éves volt, a vérfolyásos asszony tizenkét éve volt beteg. A kislánynak túl rövid volt ez az idő, az asszony számára túl hosszú.
Az idő hosszát annak tartalma alapján érezzük. Ha az embernek fájdalmai vannak, egyetlen perc is óráknak tűnik, ugyanakkor egy kellemes időtöltés szeretteinkkel pillanatok alatt elrepül.
Az asszony már minden lehetőséget kipróbált. Már semmije sem maradt. Ráadásul az állapota is egyre rosszabbodott. Betegségét szégyellte, hiszen a vér folyamatosan tisztátalanná tette. Közösségbe is csak titokban mehetett. Ezért sem mert Jézus elé állni kérésével, csak hátulról érintette őt.
Sokan élnek ma is szégyenérzettel. Titkolóznak, álarcokat hordanak, és nagyon törekednek arra, hogy ki ne derüljön az igazság felőlük, mert akkor bizonyára mindenki megbotránkozik bennük, és egyedül maradnak.
Jézus előrehívja az asszonyt. Kihívja a rejtőzködésből. Az asszony pedig remegve a félelemtől borul Gyógyítója elé. Jézus előtt nem kell szégyenkeznie. Ő szereti és elfogadja, meggyógyítja hosszú betegségéből.
Így mehetünk mi is elrontott életünkkel, döntéseinkkel, betegségeinkkel, titkainkkal, szégyenünkkel Megváltónk elé, aki kész elfogadni és újjáteremteni bennünket. Tisztává és feddhetetlenné tesz, akiknek nincs okuk többé szégyenre.
Készítette Kakuk Gyula