2017. április 4., kedd

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-OLYAN KICSI ÉS OLYAN NAGY



A mai napon olvasandó igeszakasz: Zsolt 8
A karmesternek: "A szőlőtaposók" kezdetű ének dallamára. Dávid zsoltára. Ó, URunk, mi Urunk! Mily felséges a te neved az egész földön, az égen is megmutattad fenségedet! Gyermekek és csecsemők szája által is építed hatalmadat ellenfeleiddel szemben, hogy elnémítsd az ellenséget és a bosszúállót.Ha látom az eget, kezed alkotását, a holdat és a csillagokat, amelyeket ráhelyeztél, micsoda a halandó - mondom -, hogy törődsz vele, és az emberfia, hogy gondod van rá? Kevéssel tetted őt kisebbé Istennél, dicsőséggel és méltósággal koronáztad meg.Úrrá tetted kezed alkotásain, mindent a lába alá vetettél: a juhokat és marhákat mind, még a mezei vadakat is, az ég madarait, a tenger halait, amelyek a tenger ösvényein járnak. 10 Ó, URunk, mi Urunk! Mily felséges a te neved az egész földön! 



"Micsoda a halandó - mondom -, hogy törődsz vele? ...kevéssel tetted őt kisebbé Istennél."

(Zsolt 8,5 és 6)


Ha valaki egy húszemeletes épület tetejéről készítene rólad egy fényképet miközben te lenn az utcán sétálsz, olyannak látszanál, mint egy hangya a dzsungelben. De ha ez a felvétel úgy készülne, hogy te magad közben azon az épületen állsz, akkor a fénykép azt mutatná, hogy a többi épület fölé tornyosulsz, míg a város lábad alatt van. Minden a látószögtől függ. Az egyik látószögből nézve valaki jelentéktelen, egy másik távlatból pedig lenyűgöző.
A Biblia azt akarja, hogy mindkét látószögből nézzük az embert. Az ember olyan kicsi - és olyan nagy. Olyan kicsi, ha azt vesszük tekintetbe, ami felette van. De nagy, ha mindazt megnézzük, amit Isten alávetett neki. Ha kivetítjük az egekkel a háttérben, jelentéktelen, de a műhelyében (vagyis a Földön) az ember király. Isten mindent a lába alá vetett.
Ezért amikor egy embert kérkedni hallunk, úgy kell őt magunk előtt látnunk, mint aki Isten nagyságos égboltozatával vagy hegyvonulataival a háttérben áll, és össze kell borzadnunk. Miért? Mert egy ember felmagasztalta magát.
Másfelől azonban, akkor is össze kell borzadnunk, amikor látunk valakit, aki annak a rabszolgája lett, amit Isten rábízott: egy gazdaságnak, részvényeinek és kötvényeinek, gépeknek, az anyagnak. Az ember kevéssel lett kisebbé, mint amilyen Isten. Szánalomra méltó koldussá válik azonban, ha a dolgok szolgájává zsugorodik.
Meg kell tanulnunk az embert úgy nézni, ahogy a Biblia nézi. És csak akkor lehetünk Istentől akart emberfajtává, ha Jézus megtanít bennünket megint arra, hogy hogyan legyünk férfiak és nők Isten világában.
A szuverén Isten előtt kicsik vagyunk. Tenyeréből eszünk és kegyelméből élünk. Senkinek nincs joga a saját maga szabályait megalkotni, viszont az emberi erőnél többre van szükség, hogy megtartsuk Isten szabályait. Ugyanakkor az Úr megváltottai soha nem zuhanhatnak bele az emberek és a dolgok rabszolgaságába. Isten palotájának hercegei és hercegnői ők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése