2017. április 5., szerda

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-BÉKE ÉS REND



A mai napon olvasandó igeszakasz: Zsolt 5,11-20
11 Derítsd ki vétküket, Istenem, bukjanak bele fondorlataikba! Taszítsd el őket sok vétkük miatt, mert ellened lázadtak! 12 Mind örülnek majd, akik hozzád menekülnek. Örökké ujjonganak, mert oltalmazod őket. Örvendeznek általad, akik szeretik nevedet. 13 Mert te, URam, megáldod az igazat, körülveszed kegyelmeddel, mint pajzzsal.



"Kelts bennük félelmet, Uram, hadd tudják meg a népek, hogy ők csak emberek."

(Zsolt 9,20)


A világban a béke a rendtől függ. A békét biztosító rendhez az kell, hogy Istent uralkodóként ismerjék el és hogy az emberek tudják a helyüket. "Kelts bennük félelmet, Uram, hadd tudják meg a népek, hogy ők csak emberek."
Ez egy imádság a békéért és egy imádság Isten királyságáért. A "béke", ahogy ezt a szót a Biblia használja, rend, tehát egy olyan helyzet, ahol minden rendben van, a helyén van. Ezért mondja a Biblia: "Mert Isten nem a zűrzavarnak, hanem a békességnek Istene" (1Kor 14,33). Ő gyűlöli az összevisszaságot és megköveteli a rendet.
A Messiás királysága a békesség királysága. De az ő királysága több, mint azok a békés pásztorjeleneteket ábrázoló képek. A békesség királysága egy olyan új rend, melyben Istent imádják, az emberek egymást szeretik, a dolgokat pedig sem nem imádják, sem nem szeretik, hanem használják. Ez az igazi rend, ez a békesség.
Nem lesz addig békesség, amíg az emberek nem kerülnek összhangba Isten rendjével. A népeknek tudniok kell, hogy ők csak emberek - és hogy Isten, Isten.
A gőgösség a bűn atyja. A gőgösség nem csupán túlzott kérkedés. Erről mindenki elismeri, hogy bűn. De a mindennapi gőgösséget sokkal nehezebb felismerni. Az ugyanis azt jelenti, hogy nem vagyunk hajlandók Isten előtt meghajolni. Az ilyenfajta gőgösség tönkreteszi az emberek életét, még azokét is, akik máskülönben rendes és civilizált emberek. Mert nem tudják, hogy "ők csak emberek".
Az alázat a gőgösség ellentéte. Ez az egyetlen ajtó, amelyen át megtalálhatjuk Istent. Ezért találják meg őt a gyermekek, míg a bölcsek sötétségben maradnak.
Az a mód, ahogy Isten alázatra tanítja az emberi nemet az isteni humor, s ez megindítja az embereket is, az angyalokat is. Az emberiség bűnbe esett, mivel olyan akart lenni, mint Isten. De amikor Isten olyan lett, mint az ember, kikerültünk a veremből. A "békesség a rend által" új világához vezető út Betlehemben kezdődik, az isteni gyermekkel. Az egész gőgös emberi fajnak ide kell járulnia és hódolnia kell a jászolbölcsőnél. Csak akkor találhatjuk majd meg helyünket Isten királyságának áldott rendjében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése