2017. július 23., vasárnap

Joel Osteen pásztor bátorító üzenete: Rázd le a csalódásokat, ne rágódj a visszaeséseken, ez egy új nap!

Túl sokan elveszítették lelkesedésüket. Valamikor bizakodóak voltak a jövőt illetően, álmaikat illetően. A hosszú út azonban lefékezte őket. A dolgok nem működnek, nem kapták meg a várt előléptetést, kapcsolatuk tönkrement, egészségük elromlott. Mindezek kivették a szelet vitorlájukból és most csak az érzelmeken mennek keresztül. Lélegeznek, de nem igazán élnek. Életben vannak, de nincsenek élettel telve.

Mi történt?

Ők abbahagyták az álmodozást, célok kitűzését, elvesztették életük értelmét. Ha egész életedben, életben akarsz maradni, akkor magad előtt kell tartani álmaidat. Kell, hogy legyen valami ok, amiért minden nap felkelünk. Tudnod kell, hogy a végzet embere vagy, életednek értelme van. Nem csak a véletlen folytán jelentél meg a Földön. Isten már ismert téged, mielőtt alakot öltöttél. Van valami, amit Isten szeretne, hogy véghezvigyél. Valakinek szüksége van arra, amid van. Valakinek szüksége van mosolyodra. Valakinek szüksége van a bátorításodra. Arra születtél, hogy más legyél, hogy hatást gyakorolj közösségünkre, hogy jobbá tedd ezt a világot. Most is vannak bensődben álmok és vágyak, amit a Teremtő adott neked. De az idők folyamán az élet megpróbálja ezeket az álmokat elnyomni. Csak lassanként. Egy csalódás itt, visszaesés ott, tönkrement kapcsolat, egy álom, ami nem valósult meg. Már nem figyelünk oda, nem nézünk fel és nem próbálunk többé előre törni. Elmulasztunk lehetőségeket. Már nem hisszük, hogy magasabbra emelkedünk.

Mi a probléma?

Megengedjük, hogy az élet elhervasszon bennünket. Mint egy hulló falevél. Nem egy nap alatt száradt el, hanem fokozatosan fonnyadt egészen addig, amíg egy nap teljesen elszáradt.

A Bibliában találkozott Jézus egy emberrel. Nem adott neki nevet, hanem csak úgy hívta, hogy a sorvadt kezű ember. Ez érdekes, mert ez az ember tudott menni, beszélni, voltak barátai, de a keze béna volt. Ez jelképes volt, ami azt jelenti, hogy semmit nem tudott megfogni. Az élet elment mellette, bármi után nyúlt, bármit próbált elérni. El volt csüggedve és elfogadta ezt, hiszen volt rá egy kifogása, mert a keze sorvadt volt.

A feleségem kapott néhány hete virágokat. Olyan gyönyörűek, ragyogó színesek voltak, de anélkül, hogy eleinte bármit is észrevettünk volna, napról-napra hervadtak és egy nap teljesen tönkrementek. Ugyanez történhet velünk az életben. Erőteljesen indulunk el, izgatottan tervezzük álmainkat, szenvedélyesen gondolunk jövőnkre, de a csalódások, visszaesések, hibák miatt életünk lelassul és megpróbál elhervasztani bennünket. Ha nem figyelünk oda, elkezdünk panaszkodni, hogy: az én álmaim sosem fognak megvalósulni, sosem fogok kilábalni ebből, sosem fogok megházasodni. Kifejlesztünk egy negatív gondolkodásmódot. Nekem nagyon tetszik, amit Jézus ennek az embernek mondott. Nem állt vele szembe, nem mondta neki, hogy sajnálja őt, amiért nehéz élete volt. Jézus arra kéri, hogy tegye azt, amit nem tudott megtenni. Azt mondta neki: Nyújtsd ki a kezed!

Az embernek választania kellett: vagy hisz és lerázza magáról a múlt csalódásait, hibáit, lerázza magáról azt, amit agya mondott neki és elhiszi, hogy meg tudja tenni; vagy pedig hátradől és tovább keresi a kifogásokat: Nem tudom megtenni, mert a kezem sorvadt, én már túl sokat megéltem életemben. A kifogások egész sorát hozhatta volna fel, de ez az ember elhitte, hogy Isten helyre tud állítani, elhitte, hogy Isten új kezdetet tud adni neki. Ő megtette, ami rajta múlt, kinyújtotta a kezét és meggyógyult. De néhányan közületek lélegeznek, de nem igazán élnek. Elvesztették lelkesedésüket, nem tűznek ki célokat. Talán úgy jártok, mint ez az ember, megpróbáltok valamit és elbuktok, csalódásokon mentek keresztül, de vissza kell nyerned tüzedet. Az élet megpróbálhatott már elhervasztani, de Isten azt mondja, nyújtsd ki kezedet. Van még tennivaló, amit eddig nem tettél meg. Nyújtózz ki egy új szintre, egy új gondolkodásmódra, növeld meg látóteredet.

Szabadulj meg a negatív gondolatoktól. Lehet, hogy szüleid, nevelőid, tanáraid azt mondták neked, sosem leszel sikeres, mert neked nincsenek meg a képességeid hozzá. Ne hidd el ezeket a hazugságokat, csak nyújtsd előre kezed. Talán a saját gondolataid mondják neked, hogy ez sosem lesz jobb, sosem fogom álmaimat megvalósítani, megpróbáltam és belebuktam… nyújtsd ki kezed!

Tűzz egy új életképet magad elé. Kezdd el azt az álmot álmodni, amit Isten ültetett el benned. Gondolod, hogy ez talán túl sokáig fog tartani és túl öreg leszel, de ez az álom még él. Valamikor lobogó tűzként kezdődött és égető vágy volt, de most csak parázs lett belőle. Fel kell élesztened a tüzet. Isten azt mondja, hogy ez a Te éved, hogy olyat tegyél, amit még soha. Ez a te éved, hogy megszabadulj kötöttségeidtől. Ez a te éved, hogy belépj a természetfölötti lehetőségek világába!

Isten mondja Izajás 43:19-ben „Íme, én újat cselekszem, most sarjad, talán nem tudjátok?”

Isten valami újat akar hozni életedbe. Lehet, hogy ezerszer megpróbáltad és falba ütköztél, de Isten azt mondja, én még uralom a helyzetet, még van tervem veled, még a tenyeremen vagy. És addig, amíg hiszel, minden lehetséges. Ahelyett hogy hagyjuk, hogy az élet elhervasszon, inkább bízzunk, imádkozzunk. Ha imával ajándékozzuk meg Istent, az olyan, mint amikor locsoljuk az elvetett magot. Ha úgy telik napod, hogy halat adsz Istennek, amiért kezében tartja a dolgokat, megköszönöd, amiért a felszín alatt dolgozik neked, megköszönöd, hogy a javadra fordítja a dolgokat, akkor ezzel az álmodat, ezt az elültetett magot folyamatosan táplálod.

Beszéltem egy emberrel, aki 7-szer próbálta már megszerezni a jogosítványt, hogy egy bizonyos területen tudjon dolgozni. De minden egyes alkalommal megbukott. Annyira csalódott volt, azt mondta nekem, hogy ez biztosan nem neki van rendelve, mert már több mint 3 éve dolgozik rajta. Már kész volt feladni. Én elmondtam neki azt, amit most nektek is mondok. Mondtam neki, hogy menjen vissza és tegye le még egyszer a tesztet. Lehet, hogy a 8-dik lesz sikeres. Ha Isten elültet valamit szívedben, még ha egész életedben győzködnöd is kell magad, sosem szabad felhagynod a próbálkozással. Higgyél, törj előre!

Mondtam e férfinek, hogy mondogassa magának: Köszönöm Istenem, hogy letettem a vizsgát. Köszönöm, hogy telve vagyok bölcsességeddel. Köszönöm, hogy képes vagyok arra, amire hívattál, hogy megtegyem. Tereld gondolatod a helyes irányba. Talán te is úgy vagy, mint ez az ember, hogy megpróbáltad és elbuktál és éppen fel akarod adni, de kelj fel és tápláld az elültetett magjaidat.

Tudod, mit teszek ma veled?

Feltöltelek táplálékkal. Isten szavai tele vannak erővel. Dávid mondta a Zsoltárok 1:3-ban, „Olyan, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében meghozza gyümölcsét, és amelynek nem hull le a lombja. Boldogul minden dolgában.”

Ez az én imám mindannyitoknak. Az élet nem fog elhervasztani, minden támadást vissza fogsz verni, minden akadályt legyőzöl, minden ellenséget és álmaid megvalósulnak. Ha leveleid hervadoznak, hiszem, hogy ma visszatérnek az életbe, új életkép van kialakulóban. Húzz egy vonalat a homokba, hogy ez az enyém. Most lerázom magamról a múlt csalódásait, bukásait. Lehet, hogy kis időre hagytam, hogy az élet hervasszon, de nem fogok itt leragadni, ez most az én évem, hogy előrelépjek egy új szintre. Tudatosítsd magadban, hogy mindegy mi jön ellenem, mindegy mi nem sikerül, nem fogok hervadni, nem fogom elveszíteni lelkesedésem. Még a szűkös időkben is, amikor a dolgok nem úgy haladnak, ahogy szeretnéd, te csak menj tovább. Maradj jó az emberekhez, szolgálj tovább, imádkozz tovább. Számomra érdekes, hogy milyen sok felfedezés keletkezett olyan emberektől, akik kudarcra voltak ítélve, hogy felhagyjanak próbálkozásaikkal.

Olvastam Henry Fordról, hogy 5-ször is csődbement. Nem gondolod, hogy 5 csőd után kiábrándultnak kellett volna lennie?

A 2-dik, 3-dik, végül az 5-dik után azt kellett volna gondolnia, hogy ez nem neki való, nincs hozzá tehetsége. De szíve mélyén én hiszem, hogy a Mindenható ültette el ezt az álmot. Ő nem hagyta, hogy az élet lelombozza. Bár 5-ször már csődbement, de a 6-dik cége felvirágzott. Még ma is sokan fizetünk neki havonta. Ne hagyd, hogy az élet elhervasszon! Ha az egyik álom meghal, álmodj egy másikat! Csak akkor buksz el, ha abbahagyod a próbálkozást. Vagyis ha 9-szer nem sikerül, próbáld meg 10-edszerre.

A Biblia azt mondja Jeremiás 17:7-8-ban, „Áldott az a férfi, aki az Úrban bízik, és az Úr lesz bizodalma!

Olyan lesz, mint a víz mellé ültetett fa, mely a folyóhoz ereszti gyökereit, nem fél, ha jön a hőség, lombja zöldellni fog; száraz esztendőben sem aggódik, és nem szűnik meg gyümölcsöt teremni.”

Ha mi hiszünk a Mindenhatóban, akkor még ha száraz időszakokon is megyünk keresztül, még ha szűkös idők is jönnek és a dolgok nem a mi javunkat szolgálják és természetünknél fogva hajlanánk a csüggedésre, most tudjuk, hogy mivel gyökerünk mélyre lemegy, ezért nem fog ránk hatni. Leveleink zöldek maradnak, az élet nem fog elhervasztani. Mások kidőlhetnek a sorból, de nekünk természetfölötti ajtók nyílnak meg. Mások panaszkodhatnak, de a mi szívünkben az imák dalolnak. Mások letörhetnek, de a mi arcunkon mosoly ül.

Miért van ez?

Azért, mert mi a Mindenséggel vagyunk összeköttetésben. A mi gyökereink mélyre lejutnak, mi Isten ígéretén meditálunk. Tény, hogy mindannyian átmegyünk száraz időszakokon, amikor nem a javunkra történnek a dolgok, de Isten azt mondja, hogy még a sötét időszakokban, még a mélyponton is, ha őt tartjuk első helyen, természetfölötti előnyökre fogunk szert tenni, ami bennünket átsegít, még ha mások meg is buknak. Mindegy mi történik a gazdaságban, mindegy mit mond az orvosi jelentés, nem kell aggódnod. Isten nemcsak átvezet rajta, hanem fel is virágoztatja. Nem a munkahelyed a forrásod, hanem Isten. Az orvosi jelentésed lehet reménytelen, de Isten még a lehetetlent is meg tudja tenni. Lásd magad előtt ezt a képet, hogy: még szűkös időkben is zamatos gyümölcsöket hozok. Egy másik kulcs, ami segít megakadályozni, hogy az élet elhervasszon, az, ha produktív maradsz. Minden nap úgy kell felkelned, hogy valamilyen cél él szívedben. Cél nélkül nincs szenvedély. Ha felhagysz az alkotással, akkor felhagysz a növekedéssel. Ha felhagysz a növekedéssel, akkor ez az amikor az élet elkezd hervasztani téged.

Kell, hogy legyen egy ok, amiért minden nap felkelsz az ágyból. Tudnod kell, hogy tudsz valamit nyújtani. Valakinek szüksége van arra, amid van. Különösen fontos idősebb embereknek, hogy aktívak maradjanak, tanuljanak továbbra is, növekedjenek, dolgoztassák elméjüket, segítsenek másokat. Lehetsz fáradt a munkádtól, de sosem lehetsz fáradt az életedtől. Találj módot arra, hogy termékeny maradj! Légy önkéntes egy kórházban. Keress fiatalokat, akiket támogatni tudsz. Ha felhagysz az alkotással, akkor lassan el fogsz halni. Ha nem használod agyadat, nem lesz olyan éles, mint amilyennek lennie kellene. A legjobb módszer idősebbeknek a keresztrejtvényfejtés, mert az megdolgoztatja az agyat. Jegyezz meg képeket, telefonszámokat. Ne vedd mindig elő a számológépet, számolj kézzel. Nem arra születtünk, hogy hátradőljünk, és ne csináljunk semmit, hanem alkotásra születtünk. És Isten ígéri nekünk, ha őt első helyen tartjuk, akkor hosszú, elégedett életünk lesz.

Kérdezed: milyen hosszú az a hosszú élet, Joel?

Én azt mondom, addig tart, amíg elégedett nem vagy. Ha 50-évesen felhagysz az alkotással és elégedett vagy, akkor az ígéret beteljesült. Nem tudom, te hogy vagy vele, de én még nem akarok meghalni, még nem vagyok elégedett. Még vannak álmaim, amik nem valósultak meg. Még vannak ígéreteim, amik nem teljesültek. Vannak gyermekeim, akiknek felnövekedését látni akarom. Vannak unokaim, akiket még nem láttam. Vannak üzeneteim, amiket még nem adtam át. Sok emberrel találkozom, aki könnyen megelégszik. Felhagynak az élettel 50-évesen, 80-éves koruk előtt nem temetjük el őket. Életben vannak, de nem élnek igazán. Kell, hogy legyen egy szándékod, egy indok, amiért minden nap felkelsz az ágyból. Kell, hogy legyen egy célod. Ha nincs célod, lassanként elveszíted lelkesedésedet és az élet könnyedén elhervaszt. Ha már nem tudsz beszélni, akkor írj. Ha már nem tudsz futni, akkor sétálj. Ha már nem tudsz állni, akkor ülj le, de ne hagyd abba az alkotást. Ha felhagysz az alkotással, felhagysz az élettel. Amíg van lélegzeted, van benned valami, van valamid. Törj tovább előre, tanulj tovább, növekedj, tartsd aktívan elmédet, mozogj!

Minden a fejünkben dől el. Ha testünk öregszik, de fejünkben fiatalok maradunk, akkor teljes életet fogunk élni. Isten hosszú, elégedett életet ígér nekünk. Miről is beszélek ma?

Arról, hogy ne légy túl könnyen elégedett. Néhányan 50-évesen felhagynak az élettel és hervadoznak. Felhagynak álmaikkal. Lehetnek visszaeséseid, de Istennek van még számodra tennivalója. Amíg csak lélegzel, Isten tud neked feladatot adni. Valakinek szüksége van rád. Rázd le a csalódásokat, ne rágódj a visszaeséseken, ez egy új nap! Ha az élet még is próbált elhervasztani, de Isten azt mondja, nyújtsd előre kezed. Legyen új célod, engedd, hogy a remény magjai gyökeret verjenek. Mindegy mi kerül utadba, alkoss tovább, növekedj tovább, tanulj tovább, maradj aktív. Ha megőrzöd lelkesedésedet, tudod mik a céljaid és minden nap a tőled telhető legjobbat adod, Isten megígéri, hogy leveleid nem fognak sorvadni, Isten rád hinti áldását és kegyeletét és a győztesek életét fogod élni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése