2017. június 22., csütörtök

Varga László-Isten asztaláról

 "Jaj, amikor jót mond rólatok minden ember, mert ugyanezt tették atyáik a hamis prófétákkal!"-Lukács 6,26

Hát nem arra törekszik minden magára valamit adó ember, hogy ismerjék el, méltányolják, jót mondjanak róla mások, a közösségük? Van erre egy találó anekdota. Egy pap előléptetést kért a püspökétől. Dicsekedett, hogy vele mindenki meg van elégedve. "Mindenki szeret, nincs egy ellenséged se a gyülekezetben?" - kérdezte a püspök. "Egy sincs!" - volt a büszke felelet. "Akkor menj haza, és kezdj dolgozni, mert aki komolyan dolgozik, annak biztosan van ellensége bőven." Hamis próféta, csaló vezető az, aki mindenkinek a dicséretét el tudja nyerni. Jézust megfeszítették, az apostolokat megölték, a keresztyéneket üldözték, gúnyolták. Nálunk még azokat is félreállították, akik börtönt vállaltak meggyőződésükért. Az igazaknak már a magatartása vádat jelent, tehát ellenkezést szül a nem igazak között, hát még, ha ki is fejezik igényüket a tiszta életre, ha megkövetelik legalább a becsületet, és meg is tartják, nem lehet őket képmutatással vádolni. Krisztusé akarsz lenni? Vállalnod kell a vádakat. Éppen ez a bizonyítéka annak, hogy jó úton jársz.
De azt tudhatod, hogy az emberekkel szemben, akik bántanak, melletted áll Isten hatalma, aki megvéd, és végül neked ad igazat. Az Ő dicsérete ezerszer többet ér, mint minden ember jó véleménye. 


Ítélő Istenem, én a Te ítéletedre bízom magam. Nem mintha dicsekedni volna kedvem előtted, jól tudod, mennyit ér az én keresztyénségem, munkám, helytállásom. Tudom, sokkal többet kellene tennem, mint amennyit tettem és tenni fogok. De bántanak, vádolnak, kigúnyolnak így is azért a kevésért, amennyire képes vagyok a Te szolgálatodban. Te adj erőt és bölcsességet, hogy ne vegyem fel a bántásokat! Hadd tudjak örülni annak, ha miattad bántanak, ahogy régi szolgáidat is bántották. És ha mégis nehéz a sok igazságtalanság, állj mellém! Add meg nekem is a megígért belső békességet, melyet a világ minden méltánytalansága sem képes kikezdeni. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése