2017. július 1., szombat

Alfred Christlieb-Bizonyságaid örökkévaló örökségem

Óh, Uram, Ábrahámnak, Izsáknak és Izraelnek Istene, hadd ismerjék meg e mai napon, hogy Te vagy Isten az Izraelben és hogy én a Te szolgád vagyok, és hogy mindezeket a Te parancsolatodból cselekedtem! Hallgass meg, Uram, engem, hallgass meg, hogy tudja meg a nép, hogy Te, az Úr vagy az Isten és Te fordítod vissza az ő szívüket! (l.Kir 18,36-37)


Illés tüzért való imádságánál két dologra figyeljünk; ezek adnak kérésének különös nyomatékot. Először: a cél, amit Illés könyörgésében állandóan szem előtt tartott, egyedül Isten dicsősége és Izrael megtérése volt. Az imádság rövid volt, de így is kétszer jön elő benne az a kívánság, hogy Jahveh, mint egyedüli élő Isten jelentse meg magát, ez által a kinyilatkoztatás által térjen vissza Izrael szíve az Úrhoz. Ez volt Illés célja.

Ha imádságunkban mentesek vagyunk a kevélységtől és az önző hátsó gondolatoktól, ha nem keresünk mást, mint Isten dicsőségét és a lelkek üdvösségét, akkor kérhetünk nagy dolgokat. Illés megtaníthat bennünket arra, hogy az úri-ima első kérése valóban az első helyre kerüljön: "Szenteltessék meg a Te neved"!

A második tanítás ebben a kifejezésben van: "hadd ismerjék meg,...hogy mindezeket a Te parancsolatodból cselekedtem". Ez az Ige megmutatja nekünk, hogy Illés az áldozattal kapcsolatos minden intézkedésében és kérésében teljes egyetértésben volt Isten akaratával. Illés nem mert volna ilyet tenni, ha nem kapott volna közvetlen utasítást erre Istentől, és azt akarta ő engedelmesen végrehajtani. Ezért könyöröghet teljes bizalommal Istenhez cselekedetei igazolásáért.

Ez arra tanít minket, hogy Isten hitelesítő pecsétjét útjainkon és vállalkozásainkon csak akkor várhatjuk, ha Isten akaratával teljes egyetértésben vagyunk.
Magunk választotta utainkat nem kíséri Isten áldása. Gyakoroljuk abban magunkat, hogy Illés nyomában járjunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése