2017. július 5., szerda

Isten asztaláról-Varga László

  "Mert a keresztről szóló beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Istennek ereje."      (1Korinthus 1,18)



Mi az értelme a keresztről szóló igehirdetésnek? Az, hogy Jézus Krisztus, Isten fia, mennynek és földnek Ura, aki egy pillantásával megsemmisíthette volna minden ellenségét, áldozatra adta életét. Az a természetes emberi megítélés szerint mindegy, hogy ezt miért, milyen célból, kinek az érdekében tette, ez őrültség. Az embernek egy élete van, ha hatalmában van, tartsa meg magának! Ennél nagyobb érdek nem létezik, bolond, aki lemond arról, ami az övé lehet. Ez a nézet természetesen ugyanolyan pusztuláshoz vezet: az érdekek öszszeütköznek, és megsemmisítik egymást. Isten bölcsessége ennek az ellenkezője: élet csak áldozatból származik. Az egymásért való élet és önátadás a földön közös boldogságot terem, a mennyben örök jutalmat. Ezt tanította és szerezte meg számunkra Krisztus keresztje. Aki ezt elfogadja, erős és biztos, mert neki semmi sem árthat, a földön mindent elveszíthet, békességét, boldogságát Isten szeretete biztosítja, örök jutalmát senki el nem veheti. "Nekünk, akik üdvözülünk" - mondja Pál, ezzel a nyugodt biztonsággal. Milyen boldog, aki ezt így tudja magáról és az övéiről! Milyen nyugodtan szolgálhatja Isten céljait! Mit jelent számára akár élete feláldozása? Mint akinek milliói vannak, és odaad egy tízest egy szegénynek. Ez az áthidalhatatlan alapkülönbség a kétféle ember között. Sokszor nem is a magatartásuk. Mindkettőnek megvannak a bűnei és a nyomorúságai. De az egyik állandó bizonytalanságban él, a másik erőben és biztonságban.
 

Urunk, Istenünk, gyengeségünkben, életünk, vagyonunk, jövendőnk mindennapi bizonytalanságában a Te szereteted, Krisztus keresztje a mi biztonságunk, erőnk, mindennapi biztatásunk. Még csak felfogni sem tudom igazán, nemhogy meghálálni, csak megköszönni vagyok képes ezt az értünk hozott áldozatot. Köszönöm, hogy megtette, köszönöm, hogy nekem is tudomásomra hoztad, köszönöm, hogy én is biztosan tudhatom, hogy a kereszt tanításában életem irányítását, érdemében jövendőm, üdvösségem bizonyosságát ajándékozod nekem. Lelked erejét kérem, vezessen, hogy követni tudjam Megváltómat, ha kell, a kereszt vállalásáig is. Ámen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése