2017. július 7., péntek

Andrew Kuyvenhoven-Mindennap az Ige fényében-A TE JAVADRA

A mai napon olvasandó igeszakasz: Róm 4,1-8 



1 Mit mondjunk tehát, mit ért el Ábrahám, a mi test szerinti ősatyánk a saját erejéből?
2 Ha ugyanis Ábrahám cselekedetekből igazult meg, akkor van mivel dicsekednie, de nem Isten előtt.
3 De mit mond az Írás? "Hitt Ábrahám az Istennek, és Isten ezt számította be neki igazságul."  
4 Aki fáradozik, annak a bért nem kegyelemből számítják, hanem azért, mert tartoznak vele.  
5 Aki pedig nem fáradozik, hanem hisz abban, aki megigazítja az istentelent, annak a hite számít igazságnak.
6 Ahogyan Dávid is azt az embert mondja boldognak, akinek az Isten cselekedetek nélkül tulajdonít igazságot:
7 "Boldogok, akiknek megbocsáttattak törvényszegéseik, és akiknek elfedeztettek bűneik.  
8 Boldog az az ember, akinek az Úr nem tulajdonít bűnt."

"Aki pedig nem fáradozik, hanem hisz abban, aki megigazítja az istentelent, annak a hite számít igazságnak." (Róm 4,5) 
 



























































































































































Az evangélium új. Krisztus eljövetelével lett nyilvánvalóvá - nem hamarább. Azonban "az új" a Biblia szerint azt jelenti, hogy "az ó" beteljesedett, nem pedig eltöröltetett. Ha új kocsit veszünk, a régin túladunk. De amikor Isten új testamentumot vagy új szövetséget vagy új parancsolatot vagy új földet szeret, akkor a régi teljesedett be az újban, ahogy a mag a növényben, vagy a gyermek az érett személyiségben.
Ezért az evangélium nem teljes szakítás az Ótestamentummal. Valójában Pál azt mutatja meg, hogy a hit által való igazság evangéliuma annak az üdvösségnek a módját tisztázza, mely az Ótestamentumban jelentetett ki.
Az Isten és Ábrahám közötti viszony nem olyan, mint a munkáltató-munkavállaló viszony. Ha olyan lenne, Ábrahámnak lennének jogai és lenne jövedelme. Ehelyett Isten egy ígérettel lépett Ábrahámhoz, és Ábrahámnak hittel kellett válaszolnia arra. Számunkra a helyzet lényegében ugyanez. Hittel kell válaszolnunk Isten ígéretére.
Az igazság régen is hit által lett az emberé, és ma is hit által nyerhető el, és nem fáradozás által. Amikor Isten igazságot számított be Ábrahámnak, akkor ez nem azért volt, mert Ábrahám elegendő jó pontot szerzett, vagy mert valóban igaz volt. Az igazság akkor számíttatott vagy tulajdoníttatott be Ábrahámnak, amikor hitt.




És így működik a hit által való megigazulás. Nem azért igazulunk meg, mert jók vagyunk. Isten az istenteleneket nyilvánítja igaznak. Krisztus jósága tulajdoníttatik nekik, amikor hisznek. A javunkra íratik. Isten, aki igaznak nyilvánítja az istenteleneket, Krisztus "jó pontjait" írja a hívő bűnösök javára.

A megigazulás nem olyasmi, ami bennünk megy végbe, hanem Isten jogi cselekedete. Jézus érdemét tudja be nekünk. A keresztyének valaki másnak az igazságából élnek. Ha magamra nézek, nem látom, hogy a megigazulás csakugyan megtörtént-e, Krisztusra kell néznem, őbenne vagyok igaz - hit által.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése