2016. szeptember 30., péntek

Isten asztaláról-Varga László

   "Hiszen nem kívánom én a bűnös ember halálát - így szól az én Uram, az Úr -, hanem azt, hogy megtérjen útjáról, és éljen." (Ezékiel 18,23.)


Tetszik - nem tetszik, tudomásul kell vennünk, hogy a bűn következménye halál. A földi életben a személyes boldogság megromlása, kis és nagy közösségek felbomlása, az Istennel való közösség megszűnése, sorolhatnánk tovább, végül az örök élet elvesztése, az örök halál. Isten sokszor, nyomatékosan figyelmeztet: nem ez az Ő akarata. De ha valaki tudatosan elhanyagolja saját küldetését, nem vállalja élete Isten adta célját, elutasítja az arra vezető segítséget, Isten erőszakkal nem tartja maga mellett sem itt, sem odatúl. Méltatja annyira gyermekei önállóságát, szabadságát, hogy aszerint bánik velük. Meg kell ismernünk Atyánkat, céljainak nagyszerűségét, szeretetét, ajándékainak értékét, és azt is, milyen rossz, milyen értéktelen mindaz, amiben nélküle élünk. Komoly elhatározás kell ahhoz, hogy elfogadjuk hívását, addigi életünk bűneinek bocsánatát, az új élet ajándékát, melyet megad annak, aki komolyan kéri. Ez a megtérés. Isten nem akarja, hogy elveszítsük életünk földi értelmét és mennyei eredményét, az örök életet. Azt kívánja, hogy boldogok legyünk, szép, áldott, eredményes életben a földön, és utána a mennyben. Kár ezt a kegyelmet elszalasztani.

Jó Istenem, amikor rám tör a saját bűneim és a mások bűneinek következménye, a szenvedés, olyan nehezen látom be, hogy azt magamnak szereztem. Lázadozom, jajgatok, még ellened is támadok. Olyan nehéz megérteni, hogy nem kell mást tennem, mint örömmel elfogadni szeretetedet, mert anélkül nincs számomra más lehetősége az igazi életnek. Megint csak kérlek, ne bízd kizárólag rám a döntést! Ragadj meg a szakadék szélén, és hozz vissza magadhoz! Élni szeretnék, szépen, eredményesen itt, és dicsőségben élni majd a mennyben. Adj erőt a megtérésre, adj erőt a kitartásra Krisztus követésében! Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése