2016. szeptember 27., kedd

Köszöntünk Szent Szellem!- TÜKRÖM, TÜKRÖM A FALON

"Mi pedig az Úrnak dicsőségét mindnyájan fedetlen arccal szemlélvén, ugyanazon ábrázatra elváltozunk, dicsőségről dicsőségre, úgy, mint az Úrnak Lelkétől."   

(2Kor 3:18)
A betlehemi Jeromos, aki először fordította latin nyelvre a Bibliát, így írt Kr. u. 400 körül: "Az arc a lélek tükre, a szemek pedig szavak nélkül is vallják a szív titkait." Az ősi időkben a tükröt csiszolt fémből készítették, általában rézből, ami a ragyogó napfényben dicsőséges arany ragyogást kölcsönzött az arcnak.
Vajon Jézustól egoista kijelentésként hangzott az az ígéret, hogy a Szentlélek Őt fogja megdicsőíteni? Természetesen Jézus arra tekintett előre nagy-nagy várakozással, amikor majd visszatér Atyjának trónjára, de nagy reménysége és öröme volt abban, ha követőinek életében megdicsőülhet itt a földön (Jn 17:10, 21-22). Habár a keresztény átalakulása a Fiú képére nem fizikai jelenség, ám az arc - miként Jeromos mondta - a lélek tükre. Amikor a Lélekkel telt keresztény belenéz a tükörbe, saját képmását láthatja ráncokkal és minden mással együtt. Igen nagy azonban a különbség, amikor az arc olyan személy jellemét tükrözi vissza, akiben "Krisztus értelme van" (1Kor 2:16). Az ilyen vonásokon felszabadult öröm és nyíltság látható, nem olyan elgyötört tekintet, mint annak kifejezésén, aki bűntudattal és félelemmel viaskodik. Tekintete szelíden sugárzik a belső üdvbizonyosságtól.
Egy napon a betlehemi születés temploma melletti barlangban üldögéltem, és Jeromosra gondoltam, aki éveket töltött azzal, hogy lefordítsa népe nyelvére a Bibliát. Már az ő korában sok keresztény főember korruptnak bizonyult. Jeromos ezt írta róluk: "Kerüld, mint a pestist, az olyan papot, aki kereskedő is." Másrészről elmondhatjuk, hogy Jeromos és sok más hívő a környezetében a Szentlélek hatalma által a maga személyes módján Jézus képmását tükrözte vissza.
Imádság a mai napra
"Köszönöm, Uram, hogy készségesen végbeviszed az átalakítás folyamatát életemben!"
Garrie F. Williams írása alapján-
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése