2016. szeptember 25., vasárnap

Mindennap az Ige fényében-A RÉGI SZÖVETSÉG

A mai napon olvasandó igeszakasz: 2Móz 24,1-8



1 Azután így szólt Mózeshez: Jöjj fel az ÚRhoz te és Áron, Nádáb és Abíhú, meg Izráel vénei közül hetvenen, és boruljatok le tőle távol! 2 Csak Mózes közeledjék az ÚRhoz, azok ne közeledjenek, a nép se jöjjön fel vele! 3 Akkor elment Mózes, és elmondta a népnek az ÚR minden igéjét és rendelkezését. Az egész nép pedig egyhangúlag így felelt: Megtesszük mindazt, amit elrendelt az ÚR. 4 Akkor leírta Mózes az ÚR összes igéjét, és korán reggel oltárt épített a hegy lábánál, és tizenkét szent oszlopot állított fel Izráel tizenkét törzse szerint. 5 Azután odarendelt néhány izráeli ifjút, hogy mutassanak be égőáldozatot, és vágjanak le bikákat békeáldozatul az ÚRnak. 6 Mózes pedig fogta a vér felét, tálakba töltötte, a vér másik felét pedig az oltárra hintette. 7 Majd fogta a szövetség könyvét, és felolvasta a nép előtt. Azok ezt mondták: Engedelmesen megtesszük mindazt, amit az ÚR rendelt. 8 Azután fogta Mózes a vért, ráhintette a népre, és ezt mondta: Annak a szövetségnek a vére ez, amelyet az ÚR kötött veletek mindezeknek az igéknek az alapján.



"Annak a szövetségnek a vére ez, amelyet az Úr kötött veletek mindezeknek az igéknek az alapján."
(2Móz 24,8)


A Sínai-hegyen játszódott le Isten és az ő megváltott népe között a legbensőségesebb találkozó - ti. a legbensőségesebb találkozó, míg a Gyermek meg nem született Betlehemben.
Isten ezt mondta népének: "Ti láttátok ... hogyan hordoztalak benneteket sasszárnyakon, és hogyan hoztalak ide benneteket. Most azért, ha engedelmesen hallgattok a szavamra, és megtartjátok szövetségemet, akkor ti lesztek az én tulajdonom valamennyi nép közül" (2Móz 19,4-5)
Mózes, a szövetség közbenjárója, ott áll Isten és a nép között. "A szövetség könyvéből" (7.v.) olvassa Isten akaratát. Ez a szövetségi megállapodás, mondhatná az ember. Aztán a nép ünnepélyesen megfogadja: "Engedelmesen megtesszük mindazt, amit az Úr rendelt."
A szertartás második része a vér elhintéséből áll. A vér egyik felét az oltárra hinti Mózes (Bármi ami az oltárra kerül, Istenhez kerül.) . A másik felét a népre. "Íme a szövetségnek a vére."
Most hát a két partner házasságra lépett egymással a szövetségi vér révén. Isten kiválasztotta Izráelt, hogy az ő saját népe legyen, és a nép elfogadta Istent, mint Urát. Most már hivatalos a dolog: Izráel Isten népe.
Isten azonnal bevihette volna népét "a tejjel és mézzel folyó földre". De azt akarta, hogy átvonuljanak a pusztaságon.
Nem akartak azonban egyedül vonulni úti céljuk felé. Éppen úgy van ez, mint a legtöbb ember esetében. Nem magányosan utaznak, hanem mint házaspárok, egybekötve a házasság szövetségében. Így utazik Isten népe is szövetséges társával, Istennel. Isten lesz az ő népének védelmezője. Népe számíthat rá. Ő már megmutatta, hogy szeretete olyan mint hatalma. A nép bízni és engedelmeskedni akar. Isten és népe olyan kapcsolatban van egymással, amely vér által van megpecsételve. Erről Jézus jusson az eszünkbe, és a kötelék, amely az Úrhoz köt minket, mert az exodus Istene majd teljesen kijelentetik nekünk, mint Jézus Atyja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése