2016. szeptember 24., szombat

Mindennap az Ige fényében- A TÖRVÉNY MEGTARTÁSA

A mai napon olvasandó igeszakasz: Róm 8,1-4
 
 

1 Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak, 
2 mivel az élet Lelkének törvénye megszabadított téged Krisztus Jézusban a bűn és a halál törvényétől. 
3 Amire ugyanis képtelen volt a törvény, mert erőtlen volt a test miatt, azt tette meg Isten, amikor a bűn miatt tulajdon Fiát küldte el a bűnös testhez hasonló formában, és kárhozatra ítélte a bűnt a testben, 
4 hogy a törvény követelése teljesüljön bennünk, akik nem test szerint járunk, hanem Lélek szerint.

"Hogy a törvény rendje teljesüljön bennünk, akik nem test szerint járunk, hanem Lélek szerint."
(Róm 8,4)
 
A kereszt által való megváltás nagyobb, mint a Vörös-tengeren át történt megváltás. Ez azért van, mert az első exodus az egyiptomiak hatalmát törte meg, míg a második exodus a bűnnek hatalmát.
Most végre az emberek cselekedhetik azt, amit Isten megkíván tőlük az ő törvényében. Isten új népe kiszabadult a belső ellenség hatalmából. A Szentlélek hatalma most már legyőzi saját testiségük gyengeségét, hogy Isten népe képes legyen engedelmeskedni Istenének.
A Róm 8,1-4 versekben mindennek a summája áll előttünk. Megszabadultunk a bűn hatalmából, mert Krisztus meghalt értünk. Megszabadultunk a bűn hatalmából, mert a Lélek bennünk lakozik.
Mihelyt Isten szövetséges népe szabaddá lett, hogy szolgálja Urát, megkapták Isten törvényeit. Ez nagy megtiszteltetés volt, de bukásukká vált. Engedetlen szívük soha sem tudott Istennek tetsző módon szolgálni, az ő törvényeivel összhangban.
Izráel felelős volt saját engedetlensége ért. A törvény mégis szolgált bizonyos célt Isten tervében. "A törvény pedig közbejött, hogy megnövekedjék a vétek"(Róm 5,20). Más szavakkal: Isten arra is felhasználta a törvényadást, hogy elkészítse az útját annak, hogy Jézus Krisztust nekünk adja.
Akik elfogadták Jézus Krisztust, a valóságos szabadságot fogadták el. Nemcsak megszabadultunk a haláltól, hanem megtaníttatunk arra is, hogy miként kell élnünk. Nemcsak bocsánatot nyerünk rossz cselekedeteinkre, hanem megtaníttatunk arra is, hogy miként kell jót cselekedni.
És ez teljesen Isten műve: Ő szabadított meg bennünket abból az állapotból, hogy gyengék vagyunk az engedelmességre, azáltal, hogy nekünk adta a Lelket. A Lélek az az erő, amely képessé tesz minket az engedelmességre. Az exodus és az Ígéret Földjére történő megérkezésünk közötti időben Isten dicsőségére élünk. Az exodus - a mi megváltásunk - Istennek Jézus Krisztus által végrehajtott műve volt. Engedelmességünk pedig Isten műve bennünk a Szentlélek által. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése