2016. november 5., szombat

Bizonyságaid örökkévaló örökségem

    "Nem a szolgaság lelkét vettétek, hogy ismét félnetek kelljen, hanem a fiúság Lelkét vettétek, aki által kiáltjuk: Abba, Atyánk!

     Róm. 8,15

Nagyon fontos, hogy a Szentlélek ismertetőjegyeit alaposan megvizsgáljuk. Napjainkban sokakat becsap a rajongás lelke.

Miről ismeri fel az ember a Szentlelket? Ő a fiúság Lelke.

Lutherről jegyzi meg egyik életrajzírója, hogy benne egyszerre lakott az erőnek és a gyermeki egyszerűségnek a Lelke. Ez teljesen érthető.

Mivel Szentlélekkel teljes ember volt, telve volt szent természetességgel és egyszerűséggel is, mint az az igazi gyermekeknél látható.

Jó lesz itt még a következőket kiemelnünk: a fiúság Lelke, az alárendeltség Lelke. Egy gyermek minden szeretet mellett, amit élvez, a szülei vezetése alatt él, és őket kell követnie.

Így a fiúság Lelke sohasem a fennhéjázás, az arcátlanság lelke, aki helyzeténél fogva azt hihetné, hogy neki mindent szabad, hanem olyan Lélek, amely mindig érzi a mennyei Atyától való függőséget.

A fiúság Lelke azonban a bizalomnak a Lelke is, aki mindig bizalommal veti magát Atyja karjába, tudván, hogy az Atya szereti őt, s mindig bízhat az Ő közelségében.

Végül a fiúság Lelke azt is jelenti, hogy Atyánk gazdagon gondoskodott rólunk. Ez a Lélek boldogan elhiszi, amit az Atyáról szóló példázat tanít a Lk 15. részében: "Fiam, te mindenkor velem vagy, és mindenem a tiéd".

Pál így mer írni: "Ha pedig gyermekek vagyunk, örökösök is vagyunk, örökösei Istennek, Krisztusnak pedig örököstársai" (17. v.).

Micsoda gazdagság!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése