2016. november 5., szombat

Mindennap az Ige fényében-A KIRÁLYI SZÉK



A mai napon olvasandó igeszakasz: Jel 4,1-5
Ezek után láttam, hogy íme, nyitva van egy ajtó a mennyben, és az előbbi hang, amelyet olyannak hallottam, mint egy trombitáét, beszél velem, és így szól: "Jöjj fel ide, és megmutatom neked azokat, amiknek meg kell történniük."Azonnal elragadtattam lélekben, és íme, egy trónus állt a mennyben, és a trónuson ült valaki. Aki ott ült, hasonlónak látszott a jáspishoz és a karneolhoz; és a trónus körül szivárvány volt, amely pedig a smaragdhoz látszott hasonlónak.A trónus körül láttam huszonnégy trónt, és a trónusokon huszonnégy vént, amint ott ültek fehér ruhába öltözve, és a fejükön aranykorona. A trónusból villámok törtek elő, hangok és mennydörgések; a trónus előtt pedig hét lámpás égett lobogó lánggal: az Isten hét lelke. 



"Íme, nyitva van egy ajtó a mennyben ... és íme egy királyi szék állt a mennyben, és a királyi széken ült valaki."
(Jel 4,1.2)


A Jelenések könyvének az egyik nevezetessége az a mód, ahogyan Istenről beszél. Szinte alig nevezi őt Istennek. Majdnem mindig (a 22 fejezetből 19-ben) így írja körül : "a királyi széken ülő".
Ez a kifejezés önmagában véve is üzenet.
Természetesen nem új üzenetről van itt szó. Az egyház régi énekeskönyvében, a Zsoltárok könyvében Isten állandóan úgy van leírva, mint aki uralkodik és a királyi széken ül. Van két zsoltár, amelyik majdnem ugyanúgy kezdődik, mégis van közöttük egy lényeges különbség. A 97. zsoltár így kezdődik: "Uralkodik az Úr, örüljön a föld!". A 99. zsoltár kezdő sora pedig ezt mondja: "Uralkodik az Úr; reszkessenek a népek!" A vigadozás és a reszketés okát majd elárulja nekünk a Jelenések könyve. De a könyv a nyitott ajtóval és magával a királyi székkel kezdődik.
Ő "a királyi széken ülő". Egy trón van a világmindenség fölött. A háborúk, csapások és a éhínség fenyegetése az emberek félelme és a gyermekek sírása fölött van egy királyi szék. A háborúk nem ellenőrzés nélkül folynak, és a sírást is meghallja valaki, mert van Valaki, aki a királyi széken ül.
Manapság jobb helyzetben van az ember, mint bármikor korábban volt, hogy teljes képet kapjon a világ helyzetéről. A televízió hírszolgálata mégis egyike a leglehangolóbb dolgoknak, amelyeknek ki vagyunk téve. A hírek többnyire tragikusak, vagy ostobák, vagy dühítők. És a hírközléseket állandóan félbeszakítják a kutyaeledellel és a szappannal kapcsolatos reklámok. Egy félórai ilyen egyveleg után sokan elfordulunk a készüléktől, azt motyogva magunkban, hogy őrült ez a világ.
Az emberi tevékenység látványának valóban nem sok értelme van. Ezért lesz oly sok gondolkodó ember cinikus, sokan mások pedig nem gondolkodnak.
De most egy ajtó ki van nyitva.
Íme, egy királyi szék, és az a Valaki, aki a királyi széken ül. A mi nyugtalan történelmünk csendes háttere Isten örökkévaló trónusa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése