2016. november 12., szombat

Isten asztaláról-Varga László

 "Félelemmel és rettegéssel munkáljátok üdvösségeteket, mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően."

     Filippi 2,12-13

Különös ige. Kemény ellentmondás feszül benne, a hit kettőssége. A hit örök kérdése: mi magunk kell, hogy megszerezzük az üdvösséget magunknak, vagy Isten adja kegyelemből, saját tetszése szerint. Azt várnánk, hogy Pál, ha erről beszél, tisztázza a kérdést. Ő pedig mind a két lehetőséget egyetlen mondatatban úgy foglalja össze, hogy látszólag ellentmond önmagának. Nézzük a mondat első felét: "Félelemmel és rettegéssel kell munkálnunk üdvösségünket" – tehát tőlünk függ. Teljes felelősséggel kell úgy élnünk, hogy elnyerhessük. Mindennap megújuló félelemmel, nehogy olyant tegyünk, amivel elveszíthetnénk. Ez így világos. Nézzük a másik felét: Még az erre való akarást is Isten ébreszti bennünk. Tetszése szerint irányít. Ha Ő akarja, képesek vagyunk cselekedni, ha nem, még az akarás is kihal belőlünk. Hogy jobb legyen, Pál egy "mert" szóval köti össze a kettőt. Akkor találjuk meg a helyes utat, ha a mondat mindkét felét, a kettős igazságot együtt fogadjuk el. Nekünk éppen azért kell teljes, önként vállalt felelősséggel szolgálnunk Isten akaratát, mert még a gondolataink is az Ő hatalmában vannak. Ő rendelt a feladatra, Ő adta meg a hozzá való képességeinket, Ő adja meg a lehetőséget, Ő indít cselekvésre, az eredményt is Ő hozza létre. Ez az eleve elrendelés. Fogadjuk el, bízzuk rá magunkat, menet közben fogjuk megérteni annyi keresztyén vallomását: igen, így van, így igaz. Ez az Isten irányítása.
Uram, Téged szeretnélek követni. Te ültetted belém a nyugtalanságot, hogy nem elég jól végzem munkámat, hogy elhanyagolom szolgálatodat. Közben örömmel hallom szavaidat, hogy egész életem a Te kezedben van, mert szeretsz, vezetsz, békességet, nyugalmat adsz nekem. Add meg nekem is azt a kegyelmet, hogy egyben lássam életemet és munkámat. Hogy soha ne legyek megelégedve magammal, mert mindig tehetnék többet, jobbat, mégis bízzam rá magam áldó, irányító kezedre, hogy Te úgyis végrehajtod általam rendelésedet! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése