2016. november 15., kedd

Isten asztaláról-Varga László-

   "Egy szolga sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak."
     Lukács 16,13



A mammon arám szó, általában jelenti a vagyont, a jövedelmet, a pénzt. Igénkben nem a pénzről, hanem a pénz szolgálatáról van szó. Az emberi tévedések között az egyik leggyakoribb és legveszedelmesebb a cél és az eszköz összetévesztése. A vagyon, mint eszköz, hasznos és jó. Akkor válik veszedelmessé, ha céllá tesszük. Ekkor az ember a mammon szolgájává lesz: abban bízik, azért dolgozik, annak veti alá minden tevékenységét és kapcsolatát. Ezt nem lehet összebékíteni Krisztus követésével. A pénz öncélú szolgálata menthetetlenül önzésre, énközpontúságra vezet. Isten szolgálatának alapja a más-központúság, önmagunknak is eszközzé tétele Isten céljainak szolgálatában. A marxizmus és a kapitalizmus egyaránt arra épít, hogy az emberek tetteit az anyagi haszon határozza meg. De, ha komolyabban megvizsgáljuk, inkább a becsvágy az igazi hajtóerő.Ezt nemcsak a kutató tudós, az éhezést is vállaló költő vagy művész, a sokgyermekes családapa és az életét áldozó misszionárius példája igazolja, de a tolvaj is, aki lopott pénzén gyöngyöt vásárol a szeretőjének, és az a munkás is, aki tízdolláros prémiumából ötven dollárral vendégeli meg barátait a kocsmában. Igaz, van, akinek nincs más becsvágya, csak a minél több pénz. Az a legszegényebb ember a világon. Az gazdag, akinek az a becsvágya, hogy Istennek hűséges gyermeke, em-bertársainak jó szolgája legyen.
Istenem, milyen sokszor estem én is ebbe a tévedésbe. Szegényként sóvárogva, gazdagként vagyonomat féltve áldoztam értékes időt, munkát és örömöt, hogy több pénzt szerezzek, mint amire szükségem volt. Csak te taníthatsz meg arra, hogy a kevéssel is lehetek boldog, a sokkal is szerencsétlen. Tégy engem megelégedetté! Kérlek, Te gondoskodj arról, hogy mindig legyen annyi pénzem, amennyire valóban szüksége van a családomnak, sőt, ha lehet, több is, hogy másokról és közösségi céljainkról is tudjak gondoskodni, de ne engedd, hogy akár a pénznek, akár a nyomornak rabjává legyek! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése