2016. november 12., szombat

Napi áhítat- Bizonyságot tesznek róla mind

Hét témája: A hívő jellem

Olvasmány: ApCsel 22,12–17.

Hogy hiteles-e az életed, azt abból is tudhatod, hogy mennyire idéznek téged, mennyire hivatkoznak rád.

„Egy bizonyos Anániás pedig, aki törvény szerint élő kegyes férfi, aki mellett bizonyságot tesznek az ott lakó zsidók mind, eljött hozzám, elém állt, és így szólt: Testvérem, Saul, láss! És én abban a pillanatban ismét láttam, és rátekintettem. Ő pedig ezt mondta nekem: Atyáink Istene választott ki téged, hogy megismerd az ő akaratát, meglásd az Igazat, és hangot hallj az ő ajkáról. Mert az ő tanúja leszel minden ember előtt arról, amiket láttál és hallottál. Most tehát miért késlekedsz? Kelj fel, keresztelkedj meg, mosd le bűneidet, segítségül híván az Úr nevét. Történt azután, hogy visszatértem Jeruzsálembe, és a templomban imádkoztam: révületbe estem,”
Magyarázat

Mint kiváló jellemű hívő embert mutatja be nekünk Lukács ezt az Anániás nevű zsidó férfit. Akik csak ismerték őt Damaszkuszban, jó tanúbizonyságot tettek róla. Az ige három kiváló vonását is kiemeli. Érdemes e hármat külön is aláhúzni. „Eljött hozzám”, „mellém állt”, és legnagyobb bátorítása abból fakadt, hogy Anániás Pált „testvérem”-nek nevezi.
Akik ismerjük az apostol életét és leveleit, tanúsíthatjuk, hogy szívében ezeknek a tulajdonságoknak a magvetője Anániás volt. A később sorra létrejövő gyülekezetek éltető ereje lett ugyanis e három apostoli erény. Elment hozzájuk, bármennyit kellett hajózni, gyalogolni, imádkozni. Bárkiről volt szó, segítő lelkülettel mellé állt, megsegítette, gyógyítgatta, tanácsolta, erősítette. „Bátorította őket, és még a pogány bálványimádókat is testvérül fogadta, miután részesültek Jézus bocsánatában.”
Ha azt hallod napjainkban, hogy „börtönmisszió”, „cigánymisszió”, „iszákosmentő szolgálat” – mit érzel a szívedben? Rólad milyen véleménnyel vannak, akik ismerik az imaházon kívüli életedet is? Te hogy vélekedsz azokról, akikkel ugyanazon gyülekezetbe vagy kénytelen tartozni? Akiknek így köszönsz: „Az Úr áldjon meg, testvér!” – imádkozol is értük?
Pál apostolnak ellenségei voltak. Mi is ugyanazon a bolygón élünk. Hogy viseled a szeretetlen támadásokat? Jézus mondja: „Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok!” (Mt 5,44)
(Gerzsenyi Sándor)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése