2016. november 16., szerda

Napi áhítat-Feddhetetlen, romlatlan

Hét témája: A hívő jellem

Olvasmány: Fil 2,14–18.
                
Csillogni sokkal könnyebb, mint álló csillagként irányt mutatni. De csak az utóbbiban van szeretet.

„Zúgolódás és vonakodás nélkül tegyetek mindent, hogy feddhetetlenek és romlatlanok legyetek, Isten hibátlan gyermekei az elfordult és elfajult nemzedékben, akik között ragyogtok, mint csillagok a világban, ha az élet igéjére figyeltek. Ezzel dicsekszem majd a Krisztus napján, hogy nem futottam hiába, és nem fáradtam hiába. Sőt ha italáldozatul kiöntetem is a hitetekért bemutatott áldozatban és szolgálatban, örülök, és együtt örülök mindnyájatokkal; de ugyanígy örüljetek ti is, és örüljetek velem együtt.”
Magyarázat

Hitelődeink meghonosítottak Isten földi országára, a gyülekezetre nézve egy szokatlan, bár jól ismert kifejezést. Vagyis: mi, megváltottak, bárhol éljünk, bármilyen életkorúak lennénk, mi valamennyien Krisztus katonái vagyunk, és így szolgáljuk a szent ügyet.
Istenünknek mára szóló „napi parancsa” tehát ez: Légy feddhetetlen és romlatlan! E két szónak elég széles a jelentéstartalma. Az elsőt így is mondhatnánk: Maradj becsületes, megbízható, tiszta kezű! – A második pedig arra utal, hogy ne vállvonogatva, morgolódva éld keresztény életedet! Ha a „vér” megtisztított, meggyógyított, maradj romlatlan, egészséges. És mivel önként vállaltad, engedelmeskedj a „Főparancsnok” törvényeinek!
Két nagy elvárásról beszél az ige: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből... A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat!”
Körültekintve úgy tapasztalom, hogy a régi buzgóságot a lazaság, a szorgalmat a kényelmesség, a teljes átadottságot a maga-féltő visszafogottság kezdi felváltani. Csak egy példa: a nyugalomnap megszentelése. Miért van az, hogy vasárnap délutánra kiüresednek az imaházaink?!
Feddhetetlen az, akit nem kell minduntalan feddeni, dorgálni. A romlatlanság pedig úgy lesz érthetőbb, ha például romlott ételre gondolunk. „Hogy romlatlanok legyetek, Isten hibátlan gyermekei.”
Ragyogsz, mint a csillagok, vagy olyan vagy, mint a füstölgő mécses?
(Gerzsenyi Sándor)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése