2016. november 12., szombat

Napi áhítat- Igazán hívő?

Hét témája: Mi vagy?

Olvasmány: 2Kor 13,1–10

Igazán hívő az, aki döbbenten felismeri, hogy benne Jézus Krisztus van.

„Most harmadszor megyek hozzátok: „Két vagy három tanú szava erősítsen meg minden vallomást!” Előre megmondtam, most is előre mondom, mint másodszori ottlétemkor, és most távollétemben is azoknak, akik előzőleg vétkeztek, de a többieknek is: ha mégegyszer elmegyek, nem leszek kíméletes; minthogy annak bizonyítékát keresitek, hogy általam valóban az a Krisztus szól, aki veletek szemben nem erőtlen, hanem hatalmas közöttetek. Mert ha meg is feszíttetett erőtlenségből, él az Isten hatalmából, és ha mi erőtlenek vagyunk is őbenne, élni fogunk vele együtt az Isten hatalmából közöttetek. Önmagatokat tegyétek próbára, hogy igazán hisztek-e?! Önmagatokat vizsgáljátok meg! Vagy nem ismeritek fel magatokon, hogy Jézus Krisztus bennetek van? Ha nem, akkor még kipróbálatlanok vagytok. De remélem, felismeritek, hogy mi viszont kipróbáltak vagyunk. Imádkozunk az Istenhez, hogy semmi rosszat ne tegyetek, nem azért, hogy mi kipróbáltaknak mutatkozzunk, hanem azért, hogy a jót tegyétek, mi pedig mintha nem volnánk kipróbáltak. Mert semmit nem tehetünk az igazság ellen, hanem csak az igazságért. Mert örülünk, ha mi erőtlenek vagyunk, ti pedig erősek vagytok. Könyörgünk a ti épülésetekért. Azért írom ezeket távollétemben, hogy ottlétemkor ne kelljen keményen bánnom veletek aszerint a hatalom szerint, amelyet az Úr nekem építésre, és nem rombolásra adott.”
Magyarázat

A héten talán keményebben szólt hozzánk Isten beszéde. De látnunk kell, hogy komoly tétje van annak, hogy helyesen gondolkodunk önmagunkról, helyesen látjuk az Úrral való kapcsolatunkat, hitünk valódiságát. Kovács Ákos popzenész Az utolsó hangos dal című slágerében ezt énekli: „Az idő lejár, a világ megáll, hogy hited mit ér, arról bírád ítél”. Azon a napon valóban kiderül, hogy mit ér a hitünk, és lesz, aki „örvend, ünnepel”, mások akkor döbbennek rá arra, hogy mindent elrontottak, s nincs már lehetőségük a javításra.
Ezért lényeges, hogy még földi életutunkon mérlegre tegyük önmagunkat, megtérésünk valódiságát. Ha pedig nincs békességünk, még mindig van lehetőségünk arra, hogy segítségül hívjuk Jézus Krisztus nevét.
Egy éjszaka egy idős vallási vezető látogatta meg Jézust, Nikodémus. Egész addigi életét leélte egyfajta istenhittel, de mikor Jézussal találkozott, a Megváltó rámutatott szíve állapotára. Szüksége volt arra, hogy újjászülessen, mert különben nem láthatta volna meg Isten országát.
Járuljunk tehát mi is Jézus elé, és kérjük, vizsgáljon meg bennünket, s ha hitünk nem teljes, ne érezzük megalázónak azt, hogy megtérünk hozzá, akár több évtizedes gyülekezetbe járás után.
(Merényi Zoltán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése