2016. november 12., szombat

Napi áhítat- A kereszt ellensége?

Hét témája: Mi vagy?

Olvasmány: Fil 3,15–21.

Sokan mondják magukat valamelyik egyház tagjának, akik szégyenfoltjaik egyházuknak, de leginkább Krisztus ügyének.


„Akik tehát tökéletesek vagyunk, így gondolkozzunk, és ha valamit másképpen gondoltok, azt is kijelenti majd Isten nektek; ellenben amire eljutottunk, aszerint járjunk. Legyetek követőim, testvéreim, és azokra figyeljetek, akik úgy élnek, ahogyan mi példát adtunk nektek. Mert sokan élnek másképpen: akikről sokszor mondtam nektek, most pedig sírva is mondom, hogy ők a Krisztus keresztjének ellenségei; az ő végük kárhozat, a hasuk az istenük, és azzal dicsekszenek, ami a gyalázatuk, mert földi dolgokkal törődnek.Nekünk pedig a mennyben van polgárjogunk, ahonnan az Úr Jézus Krisztust is várjuk üdvözítőül, aki az ő dicsőséges testéhez hasonlóvá változtatja a mi gyarló testünket, azzal az erővel, amellyel maga alá vethet mindeneket.”
Magyarázat

„Sokan élnek másképpen” – fogalmaz Pál apostol mai igénkben. Ma is sokféle életeszmény van előttünk, olyanok, amelyeket a média vagy a korszellem népszerűsít, és olyan, amit a Szentírás. Vannak, akik azt mondják, a Biblia etikája, üzenete már elavult. Nem korszerű például a házasság előtti tisztaságról beszélni, vagy a tisztességről, netán önfeláldozásról. Mások azt vallják, hogy nem lehetetlen vállalkozás a Biblia értékeit vegyíteni a világ örömeivel. Egyfajta könnyebb útról beszélnek, mely nem jelent sok lemondást azok számára, akik kereszténnyé akarnak válni.
A Biblia azonban nagyon radikálisan fogalmaz: a világ és Isten útja két különböző út. Akik Jézust akarják követni, azoknak szakítaniuk kell a világi gondolkodásukkal, életszemléletükkel, vágyaikkal. Ebben a kérdésben nincs kompromisszum, nincs köztes út, csak a széles és a keskeny közül választhatunk, akik pedig nem kívánnak a keskeny úton járni, azok Krisztus keresztjének ellenségei. Pál apostol itt azokról a magukat keresztényeknek valló emberekről beszél, akik megpróbálják összemosni a földi és a mennyei célokat.
Mindenkinek el kell döntenie, hogy melyik utat választja, de ne próbáljunk köztes utat találni!
(Merényi Zoltán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése